Hlavní obsah
Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa Foto: Petr Horník, Právo

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Kapr s bramborovým salátem jako štědrovečerní menu je klasika, tuto rybu lze ovšem připravovat mnoha různými způsoby. Připravili jsme pro vás hned několik tradičních i netradičních receptů. Nechte se inspirovat.

Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa Foto: Petr Horník, Právo
Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa

INGREDIENCE 
Kapr
  • 2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
  • sůl
  • hl. mouka
  • vajíčka
  • panko strouhanka
  • přepuštěné máslo na usmažení
Bramborový salát
  • 600 g salátových brambor
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 1 velké jablko granny smith
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1–2 lžíce láku z okurek
 Ozdoba
  • marinovaná šalotka
  • salátová okurka
Marináda
  • 100 g vody
  • 100 g bílého vinného octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli
  • několik kuliček pepře, nového koření
  • 5 bobkových listů
  • hrst hořčičného semínka

POSTUP:

  • Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolíme a necháme chvilku odležet. Obalíme je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
  • Vložíme do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažíme dozlatova.
  • Salát: Uvaříme brambory, propláchneme je studenou vodou, slijeme a necháme vychladnout.
  • Zvlášť uvaříme vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžeme použít na polévku).
  • Vychladlé suroviny nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promícháme se zbytkem přísad.
  • Ozdoba: Svaříme všechny přísady na marinádu, necháme ji vychladnout a vložíme do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.

Kapr na černo

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 8 filetů z kapra s kůží
  • citrony
  • mrkev
  • petržel
  • menší kousek celeru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hl. mouky
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce nastrouhaného perníku
  • 150 g švestkových povidel
  • 100 ml červeného vína
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • ocet podle chuti
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • podle chuti rybízový džem
  • sůl

POSTUP:

  • Očištěné rybí filety pokapeme šťávou z citronu a necháme 15 minut odležet. Pak je povaříme 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
  • Vyndáme je a vývar uschováme.
  • Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahneme na másle.
  • Zaprášíme ji moukou a orestujeme dozlatova. Podlijeme směs přecezeným vývarem z ryby, přidáme dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu dusíme.
  • Přidáme perník, povidla, víno a 10 minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
  • Pak omáčku propasírujeme a přidáme do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vaříme.
  • Nakonec do omáčky vložíme porce ryby, prohřejeme je a kapra na černo odstavíme. Pokrm odložíme do chladu do druhého dne, aby se rozležel.

 Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky

Foto: Tesco

INGREDIENCE
  • 800 g filet z kapra
  • 1 citron
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 50 g másla
  • 30 g mandlových lupínků
  • sůl
  • olej

POSTUP:

  • Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  • Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citronem.
  • Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
  • Ty pečeme v troubě 30 minut.
  • Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.

Tip: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.

Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou

Foto: Tesco

INGREDIENCE
  • 4 kapří podkovy
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 5 cibulí
  • 200 ml smetany
  • 500 ml hovězího vývaru
  • olej
  • sůl

POSTUP:

  • Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí.
  • Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy.
  • Smažíme na oleji dozlatova.
  • Cibuli necháme změknout na trošce oleje.
  • Nesmí začít zlátnout.
  • Přilijeme vývar a povaříme 15 minut.
  • Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene.
  • Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Podáváme s kaprem.

Tip: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Grilovaný kapr s ragú z řapíkatého celeru

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
  • 800 g očištěného kapra bez kostí
  • sůl
  • 1 citron
  • olej na smažení
  • 500 g kedluben
  • olivový olej
  • Na ragú
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g běžného celeru
  • olivový olej

POSTUP: 

  • Kapra osolíme, potřeme citronem a prudce opečeme kůží dolů, aby byla křupavá.
  • Z kedlubny vykrájíme kolečka, lehce spaříme ve vroucí slané vodě a opečeme na olivovém oleji.
  • Oba celery rozdělíme na kostičky a zprudka opečeme na olivovém oleji.
  • Nakonec přidáme do ragú posekané ořezky z kedlubny.

Kapr pečený na másle se šalvějí podle Romana Vaňka

Kapr pečený na másle se šalvějí

Foto: Rohlík.cz

INGREDIENCE
  • 4 filety z kapra s kůží po 200 g
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 12 lístků šalvěje
  • pepř a sůl

POSTUP:

  • Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • Filety osolíme a opepříme ze všech stran a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepneme rukou.
  • V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 50 g másla. Rybu do ní položíme nejprve kůží dolů a pečeme ji 1,5 minuty. Stáhneme oheň na třetinu, rybu otočíme a opékáme půl minuty z druhé strany.
  • Vyndáme ji z pánve, položíme na plech kůží nahoru a pečeme v rozehřáté troubě 7 minut.
  • Pánev, ve které jsme pekli rybu, znovu i s výpekem rozehřejeme na vyšším ohni, přidáme lístky šalvěje a nalijeme do ní víno. Odvaříme ho z pánve tak, že v pánvi zbude opět jen tuk. Přidáme 150 ml vody a necháme 1 minutu vařit. Pak pánev stáhneme z ohně.
  • Do výpeku vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Lehce dochutíme solí. Máslovou omáčkou poléváme opečené kousky kapra.

TIP: Použijte menší šalvějové lístky – jsou mladší a chuťově výraznější. Pokud máte jen velké, nasekejte je nahrubo. Víno můžete nahradit citronovou šťávou. V tom případě použijte šťávu z půlky čerstvého citronu.

Smažený kapr v žemlové strouhance s dýňovým krémem

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
Na kapra
  • 600 g očištěného vykostěného kapra
  • sůl
  • suchá bílá žemle
  • olej
Na krém
  • 600 g dýně
  • sůl
  • cukr
  • 20 g másla
  • 2 cl smetany

POSTUP:

  • Osoleného kapra obalíme ve strouhance z umixované žemle a osmažíme asi 5 minut na oleji.
  • Očištěnou dýni zapečeme 20 minut v troubě při 180 °C.
  • Pak ji rozmixujeme, osolíme, osladíme, přidáme máslo, smetanu a dohladka umixujeme.
  • Podáváme s opečenou mrkví v karamelu a mrkvovými chipsy.

Kapří hranolky

Foto: Akademie kvality

INGREDIENCE
  • 500 g kapřích filetů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml worcestrové omáčky
 Na obalení
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g strouhanky
  • 1 lžíce škrobu
  • lžička sladké papriky
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička mletého kmínu
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Filety nakrájíme na 1 cm silné nudličky, pokud je potřeba, zbavíme je kůže.
  • V misce smícháme víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek.
  • Do této marinády alespoň na hodinu naložíme kapra.
  • V jiné nádobě smícháme všechny ingredience na obalení.
  • Marinované kousky kapra obalíme v připravené směsi a na oleji smažíme dozlatova.


Smažený kapr naložený ve smetanovém jogurtu

Vánoční kapr

Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

INGREDIENCE
  • 1 smetanový bílý jogurt
  • 1 kapr
  • špetka soli
  • strouhanka
  • rostlinný olej

POSTUP:

  • Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme.
  • Do misky dáme bílý jogurt a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme.
  • Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance.
  • Pečeme na oleji.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků