Hlavní obsah

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Kapr s bramborovým salátem jako štědrovečerní menu je klasika, tuto rybu lze ovšem připravovat mnoha různými způsoby. Připravili jsme pro vás hned několik tradičních i netradičních receptů. Nechte se inspirovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa

Článek

Předtím než začnete s jakoukoliv úpravou kapra, je dobré vyzkoušet rady šéfkuchaře třeboňského hotelu Zlatá hvězda Adama Furthnera.

  • Aby nebylo kapří maso cítit bahnem, je dobré použít lázeň z mléka, bílého vína či piva. Po vyndání z lázně maso propláchněte pod tekoucí vedou a řádně osušte.
  • S rybím masem je zapotřebí pracovat rychle a šetrně, aby se neponičila strukturu masa. Proto také rybu nikdy předem nesolte.
  • Šupináči, mají kůži mnohem tenčí, lépe se připraví a na rozdíl od lysců zůstane krásně křupavá.
  • U kapra se za ideální váhu považují dva kilogramy. Takový kapr má jen málo podkožního tuku, který způsobuje onen nepříjemný zápach.

Smažený kapr

INGREDIENCE
2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
sůl
hladká mouka
vajíčka
panko strouhanka
přepuštěné máslo na smažení

POSTUP:

  1. Oprané a osušené kapří filety osolíme a necháme chvilku odležet. Obalíme je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
  2. Vložíme do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažíme dozlatova.

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace

Vánoce

Kapr na černo

Foto: Profimedia.cz
INGREDIENCE
8 filetů z kapra s kůžílžíce cukruocet podle chuti
citrony4 lžíce nastrouhaného perníku50 g rozinek
mrkev150 g švestkových povidel50 g sušených švestek
petržel100 ml červeného vína50 g vlašských ořechů
menší kousek celeru10 kuliček černého pepře50 g mandlí
2 cibule10 kuliček jalovcepodle chuti rybízový džem
4 lžíce másla10 kuliček nového kořenísůl
2 lžíce hladké mouky4 bobkové listy

POSTUP:

  1. Očištěné rybí filety pokapeme šťávou z citronu a necháme 15 minut odležet. Pak je povaříme 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
  2. Vyndáme je a vývar uschováme.
  3. Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahneme na másle.
  4. Zaprášíme ji moukou a orestujeme dozlatova. Podlijeme směs přecezeným vývarem z ryby, přidáme dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu dusíme.
  5. Přidáme perník, povidla, víno a 10 minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
  6. Pak omáčku propasírujeme a přidáme do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vaříme.
  7. Nakonec do omáčky vložíme porce ryby, prohřejeme je a kapra na černo odstavíme. Pokrm odložíme do chladu do druhého dne, aby se rozležel.

Na českém štědrovečerním stole stále dominuje kapr. Jak ho zabít a naporcovat

Vánoce

 Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky

Foto: Tesco
INGREDIENCE
800 g filet z kapra
1 citron
1/2 lžičky kmínu
50 g másla
30 g mandlových lupínků
sůl
olej

POSTUP:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citronem.
  3. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
  4. Ty pečeme v troubě 30 minut.
  5. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.

Tip: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.

Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra

Vánoce

Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou

Foto: Tesco
INGREDIENCE
4 kapří podkovy 5 cibulí
100 g strouhaného parmazánu 200 ml smetany
1 hrnek polotučného mléka 500 ml hovězího vývaru
1 hrnek polohrubé mouky olej
1 vejce sůl

POSTUP:

  1. Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí.
  2. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy.
  3. Smažíme na oleji dozlatova.
  4. Cibuli necháme změknout na trošce oleje.
  5. Nesmí začít zlátnout.
  6. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut.
  7. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene.
  8. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  9. Podáváme s kaprem.

Tip: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Vánoce

Grilovaný kapr s ragú z řapíkatého celeru

Foto: František Petrák, Právo
INGREDIENCE
800 g očištěného kapra bez kostí olivový olej
sůlNa ragů
1 citron100 g řapíkatého celeru
olej na smažení100 g běžného celeru
500 g kedluben olivový olej

POSTUP: 

  1. Kapra osolíme, potřeme citronem a prudce opečeme kůží dolů, aby byla křupavá.
  2. Z kedlubny vykrájíme kolečka, lehce spaříme ve vroucí slané vodě a opečeme na olivovém oleji.
  3. Oba celery rozdělíme na kostičky a zprudka opečeme na olivovém oleji.
  4. Nakonec přidáme do ragú posekané ořezky z kedlubny.

Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda

Styl

Kapr pečený na másle se šalvějí podle Romana Vaňka

Foto: Rohlík.cz

Kapr pečený na másle se šalvějí

INGREDIENCE
4 filety z kapra s kůží po 200 g
100 ml suchého bílého vína
100 g másla
60 g hladké mouky
12 lístků šalvěje
pepř a sůl

POSTUP:

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  2. Filety osolíme a opepříme ze všech stran a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepneme rukou.
  3. V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 50 g másla. Rybu do ní položíme nejprve kůží dolů a pečeme ji 1,5 minuty. Stáhneme oheň na třetinu, rybu otočíme a opékáme půl minuty z druhé strany.
  4. Vyndáme ji z pánve, položíme na plech kůží nahoru a pečeme v rozehřáté troubě 7 minut.
  5. Pánev, ve které jsme pekli rybu, znovu i s výpekem rozehřejeme na vyšším ohni, přidáme lístky šalvěje a nalijeme do ní víno. Odvaříme ho z pánve tak, že v pánvi zbude opět jen tuk. Přidáme 150 ml vody a necháme 1 minutu vařit. Pak pánev stáhneme z ohně.
  6. Do výpeku vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Lehce dochutíme solí. Máslovou omáčkou poléváme opečené kousky kapra.

TIP: Použijte menší šalvějové lístky – jsou mladší a chuťově výraznější. Pokud máte jen velké, nasekejte je nahrubo. Víno můžete nahradit citronovou šťávou. V tom případě použijte šťávu z půlky čerstvého citronu.

Mořské ryby na vánočním stole

Vánoce

Kapří hranolky

Foto: Akademie kvality
INGREDIENCE
500 g kapřích filetů 30 g strouhanky
3 stroužky česneku 1 lžíce škrobu
1 lžička soli lžička sladké papriky
100 ml bílého vína lžička mletého zázvoru
50 ml worcestrové omáčky lžička mletého kmínu
Na obaleníolej na smažení
50 g hladké mouky

POSTUP:

  1. Filety nakrájíme na 1 cm silné nudličky, pokud je potřeba, zbavíme je kůže.
  2. V misce smícháme víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek.
  3. Do této marinády alespoň na hodinu naložíme kapra.
  4. V jiné nádobě smícháme všechny ingredience na obalení.
  5. Marinované kousky kapra obalíme v připravené směsi a na oleji smažíme dozlatova.

Recepty na bramborový salát bez majonézy

Vánoce

Smažený kapr naložený ve smetanovém jogurtu

Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

Vánoční kapr

INGREDIENCE
1 smetanový bílý jogurt
kapr
špetka soli
strouhanka
rostlinný olej

POSTUP:

  1. Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme.
  2. Do misky dáme bílý jogurt a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme.
  3. Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance.
  4. Pečeme na oleji.

Recepty z ryb nejen na sváteční stůl

Vánoce

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související články

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Naše studená kuchyně bývala kulinárním pojmem doma i ve světě. Do slavného Paukertova lahůdkářství se chodívalo na luxusní chlebíčky, aspiky či paštiky....

Výběr článků

Načítám