Hlavní obsah

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

23. 12. 2022, 11:01

Kapr s bramborovým salátem jako štědrovečerní menu je klasika, tuto rybu lze ovšem připravovat mnoha různými způsoby. Připravili jsme pro vás hned několik tradičních i netradičních receptů. Nechte se inspirovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa

Článek

Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa

INGREDIENCE

Kapr

  • 2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
  • sůl
  • hl. mouka
  • vajíčka
  • panko strouhanka
  • přepuštěné máslo na usmažení

Bramborový salát

  • 600 g salátových brambor
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 1 velké jablko granny smith
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1–2 lžíce láku z okurek

Ozdoba

  • marinovaná šalotka
  • salátová okurka

Marináda

  • 100 g vody
  • 100 g bílého vinného octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli
  • několik kuliček pepře, nového koření
  • 5 bobkových listů
  • hrst hořčičného semínka

POSTUP:

  1. Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolíme a necháme chvilku odležet. Obalíme je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
  2. Vložíme do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažíme dozlatova.
  3. Salát: Uvaříme brambory, propláchneme je studenou vodou, slijeme a necháme vychladnout.
  4. Zvlášť uvaříme vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžeme použít na polévku).
  5. Vychladlé suroviny nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promícháme se zbytkem přísad.
  6. Ozdoba: Svaříme všechny přísady na marinádu, necháme ji vychladnout a vložíme do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace

Kapr na černo

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 8 filetů z kapra s kůží
  • citrony
  • mrkev
  • petržel
  • menší kousek celeru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hl. mouky
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce nastrouhaného perníku
  • 150 g švestkových povidel
  • 100 ml červeného vína
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • ocet podle chuti
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • podle chuti rybízový džem
  • sůl

POSTUP:

  1. Očištěné rybí filety pokapeme šťávou z citronu a necháme 15 minut odležet. Pak je povaříme 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
  2. Vyndáme je a vývar uschováme.
  3. Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahneme na másle.
  4. Zaprášíme ji moukou a orestujeme dozlatova. Podlijeme směs přecezeným vývarem z ryby, přidáme dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu dusíme.
  5. Přidáme perník, povidla, víno a 10 minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
  6. Pak omáčku propasírujeme a přidáme do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vaříme.
  7. Nakonec do omáčky vložíme porce ryby, prohřejeme je a kapra na černo odstavíme. Pokrm odložíme do chladu do druhého dne, aby se rozležel.

Na českém štědrovečerním stole stále dominuje kapr. Jak ho zabít a naporcovat

 Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky

Foto: Tesco

INGREDIENCE

  • 800 g filet z kapra
  • 1 citron
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 50 g másla
  • 30 g mandlových lupínků
  • sůl
  • olej

POSTUP:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citronem.
  3. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
  4. Ty pečeme v troubě 30 minut.
  5. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.

Tip: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.

Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra

Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou

Foto: Tesco

INGREDIENCE

  • 4 kapří podkovy
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 5 cibulí
  • 200 ml smetany
  • 500 ml hovězího vývaru
  • olej
  • sůl

POSTUP:

  1. Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí.
  2. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy.
  3. Smažíme na oleji dozlatova.
  4. Cibuli necháme změknout na trošce oleje.
  5. Nesmí začít zlátnout.
  6. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut.
  7. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene.
  8. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  9. Podáváme s kaprem.

Tip: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Grilovaný kapr s ragú z řapíkatého celeru

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE

  • 800 g očištěného kapra bez kostí
  • sůl
  • 1 citron
  • olej na smažení
  • 500 g kedluben
  • olivový olej
  • Na ragú
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g běžného celeru
  • olivový olej

POSTUP: 

  1. Kapra osolíme, potřeme citronem a prudce opečeme kůží dolů, aby byla křupavá.
  2. Z kedlubny vykrájíme kolečka, lehce spaříme ve vroucí slané vodě a opečeme na olivovém oleji.
  3. Oba celery rozdělíme na kostičky a zprudka opečeme na olivovém oleji.
  4. Nakonec přidáme do ragú posekané ořezky z kedlubny.

Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda

Kapr pečený na másle se šalvějí podle Romana Vaňka

Foto: Rohlík.cz

Kapr pečený na másle se šalvějí

INGREDIENCE

  • 4 filety z kapra s kůží po 200 g
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 12 lístků šalvěje
  • pepř a sůl

POSTUP:

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  2. Filety osolíme a opepříme ze všech stran a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepneme rukou.
  3. V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 50 g másla. Rybu do ní položíme nejprve kůží dolů a pečeme ji 1,5 minuty. Stáhneme oheň na třetinu, rybu otočíme a opékáme půl minuty z druhé strany.
  4. Vyndáme ji z pánve, položíme na plech kůží nahoru a pečeme v rozehřáté troubě 7 minut.
  5. Pánev, ve které jsme pekli rybu, znovu i s výpekem rozehřejeme na vyšším ohni, přidáme lístky šalvěje a nalijeme do ní víno. Odvaříme ho z pánve tak, že v pánvi zbude opět jen tuk. Přidáme 150 ml vody a necháme 1 minutu vařit. Pak pánev stáhneme z ohně.
  6. Do výpeku vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Lehce dochutíme solí. Máslovou omáčkou poléváme opečené kousky kapra.

TIP: Použijte menší šalvějové lístky – jsou mladší a chuťově výraznější. Pokud máte jen velké, nasekejte je nahrubo. Víno můžete nahradit citronovou šťávou. V tom případě použijte šťávu z půlky čerstvého citronu.

Mořské ryby na vánočním stole

Smažený kapr v žemlové strouhance s dýňovým krémem

Foto: František Petrák, Právo

INGREDIENCE

Na kapra

  • 600 g očištěného vykostěného kapra
  • sůl
  • suchá bílá žemle
  • olej

Na krém

  • 600 g dýně
  • sůl
  • cukr
  • 20 g másla
  • 2 cl smetany

POSTUP:

  1. Osoleného kapra obalíme ve strouhance z umixované žemle a osmažíme asi 5 minut na oleji.
  2. Očištěnou dýni zapečeme 20 minut v troubě při 180 °C.
  3. Pak ji rozmixujeme, osolíme, osladíme, přidáme máslo, smetanu a dohladka umixujeme.
  4. Podáváme s opečenou mrkví v karamelu a mrkvovými chipsy.

Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace

Kapří hranolky

Foto: Akademie kvality

INGREDIENCE

  • 500 g kapřích filetů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml worcestrové omáčky

Na obalení

  • 50 g hladké mouky
  • 30 g strouhanky
  • 1 lžíce škrobu
  • lžička sladké papriky
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička mletého kmínu
  • olej na smažení

POSTUP:

  1. Filety nakrájíme na 1 cm silné nudličky, pokud je potřeba, zbavíme je kůže.
  2. V misce smícháme víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek.
  3. Do této marinády alespoň na hodinu naložíme kapra.
  4. V jiné nádobě smícháme všechny ingredience na obalení.
  5. Marinované kousky kapra obalíme v připravené směsi a na oleji smažíme dozlatova.

Recepty na bramborový salát bez majonézy

Smažený kapr naložený ve smetanovém jogurtu

Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

Vánoční kapr

INGREDIENCE

  • 1 smetanový bílý jogurt
  • 1 kapr
  • špetka soli
  • strouhanka
  • rostlinný olej

POSTUP:

  1. Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme.
  2. Do misky dáme bílý jogurt a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme.
  3. Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance.
  4. Pečeme na oleji.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související články

Recepty na naše legendy studené kuchyně

3. 11. 2020, 13:14

Naše studená kuchyně bývala kulinárním pojmem doma i ve světě. Do slavného Paukertova lahůdkářství se chodívalo na luxusní chlebíčky, aspiky či paštiky....

Výběr článků