Článek
Smažený kapr s bramborovým salátem podle šéfkuchaře Michala Šorfa
INGREDIENCE
Kapr
- 2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
- sůl
- hl. mouka
- vajíčka
- panko strouhanka
- přepuštěné máslo na usmažení
Bramborový salát
- 600 g salátových brambor
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 6 nakládaných okurek
- 2 vejce natvrdo
- 1 cibule
- 1 velké jablko granny smith
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce hořčice
- sůl
- pepř
- 1–2 lžíce láku z okurek
Ozdoba
- marinovaná šalotka
- salátová okurka
Marináda
- 100 g vody
- 100 g bílého vinného octa
- 100 g cukru
- 1 lžička soli
- několik kuliček pepře, nového koření
- 5 bobkových listů
- hrst hořčičného semínka
POSTUP:
- Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolíme a necháme chvilku odležet. Obalíme je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
- Vložíme do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažíme dozlatova.
- Salát: Uvaříme brambory, propláchneme je studenou vodou, slijeme a necháme vychladnout.
- Zvlášť uvaříme vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžeme použít na polévku).
- Vychladlé suroviny nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promícháme se zbytkem přísad.
- Ozdoba: Svaříme všechny přísady na marinádu, necháme ji vychladnout a vložíme do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.
Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace
Kapr na černo
INGREDIENCE
- 8 filetů z kapra s kůží
- citrony
- mrkev
- petržel
- menší kousek celeru
- 2 cibule
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hl. mouky
- lžíce cukru
- 4 lžíce nastrouhaného perníku
- 150 g švestkových povidel
- 100 ml červeného vína
- 10 kuliček černého pepře
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- ocet podle chuti
- 50 g rozinek
- 50 g sušených švestek
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g mandlí
- podle chuti rybízový džem
- sůl
POSTUP:
- Očištěné rybí filety pokapeme šťávou z citronu a necháme 15 minut odležet. Pak je povaříme 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
- Vyndáme je a vývar uschováme.
- Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahneme na másle.
- Zaprášíme ji moukou a orestujeme dozlatova. Podlijeme směs přecezeným vývarem z ryby, přidáme dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu dusíme.
- Přidáme perník, povidla, víno a 10 minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
- Pak omáčku propasírujeme a přidáme do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vaříme.
- Nakonec do omáčky vložíme porce ryby, prohřejeme je a kapra na černo odstavíme. Pokrm odložíme do chladu do druhého dne, aby se rozležel.
Na českém štědrovečerním stole stále dominuje kapr. Jak ho zabít a naporcovat
Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky
INGREDIENCE
- 800 g filet z kapra
- 1 citron
- 1/2 lžičky kmínu
- 50 g másla
- 30 g mandlových lupínků
- sůl
- olej
POSTUP:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citronem.
- Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety.
- Ty pečeme v troubě 30 minut.
- Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.
Tip: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.
Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra
Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou
INGREDIENCE
- 4 kapří podkovy
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- 5 cibulí
- 200 ml smetany
- 500 ml hovězího vývaru
- olej
- sůl
POSTUP:
- Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí.
- Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy.
- Smažíme na oleji dozlatova.
- Cibuli necháme změknout na trošce oleje.
- Nesmí začít zlátnout.
- Přilijeme vývar a povaříme 15 minut.
- Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene.
- Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Podáváme s kaprem.
Tip: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!
Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny
Grilovaný kapr s ragú z řapíkatého celeru
INGREDIENCE
- 800 g očištěného kapra bez kostí
- sůl
- 1 citron
- olej na smažení
- 500 g kedluben
- olivový olej
- Na ragú
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g běžného celeru
- olivový olej
POSTUP:
- Kapra osolíme, potřeme citronem a prudce opečeme kůží dolů, aby byla křupavá.
- Z kedlubny vykrájíme kolečka, lehce spaříme ve vroucí slané vodě a opečeme na olivovém oleji.
- Oba celery rozdělíme na kostičky a zprudka opečeme na olivovém oleji.
- Nakonec přidáme do ragú posekané ořezky z kedlubny.
Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda
Kapr pečený na másle se šalvějí podle Romana Vaňka
Kapr pečený na másle se šalvějí
INGREDIENCE
- 4 filety z kapra s kůží po 200 g
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 g másla
- 60 g hladké mouky
- 12 lístků šalvěje
- pepř a sůl
POSTUP:
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Filety osolíme a opepříme ze všech stran a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepneme rukou.
- V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 50 g másla. Rybu do ní položíme nejprve kůží dolů a pečeme ji 1,5 minuty. Stáhneme oheň na třetinu, rybu otočíme a opékáme půl minuty z druhé strany.
- Vyndáme ji z pánve, položíme na plech kůží nahoru a pečeme v rozehřáté troubě 7 minut.
- Pánev, ve které jsme pekli rybu, znovu i s výpekem rozehřejeme na vyšším ohni, přidáme lístky šalvěje a nalijeme do ní víno. Odvaříme ho z pánve tak, že v pánvi zbude opět jen tuk. Přidáme 150 ml vody a necháme 1 minutu vařit. Pak pánev stáhneme z ohně.
- Do výpeku vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Lehce dochutíme solí. Máslovou omáčkou poléváme opečené kousky kapra.
TIP: Použijte menší šalvějové lístky – jsou mladší a chuťově výraznější. Pokud máte jen velké, nasekejte je nahrubo. Víno můžete nahradit citronovou šťávou. V tom případě použijte šťávu z půlky čerstvého citronu.
Mořské ryby na vánočním stole
Smažený kapr v žemlové strouhance s dýňovým krémem
INGREDIENCE
Na kapra
- 600 g očištěného vykostěného kapra
- sůl
- suchá bílá žemle
- olej
Na krém
- 600 g dýně
- sůl
- cukr
- 20 g másla
- 2 cl smetany
POSTUP:
- Osoleného kapra obalíme ve strouhance z umixované žemle a osmažíme asi 5 minut na oleji.
- Očištěnou dýni zapečeme 20 minut v troubě při 180 °C.
- Pak ji rozmixujeme, osolíme, osladíme, přidáme máslo, smetanu a dohladka umixujeme.
- Podáváme s opečenou mrkví v karamelu a mrkvovými chipsy.
Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace
Kapří hranolky
INGREDIENCE
- 500 g kapřích filetů
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 100 ml bílého vína
- 50 ml worcestrové omáčky
Na obalení
- 50 g hladké mouky
- 30 g strouhanky
- 1 lžíce škrobu
- lžička sladké papriky
- lžička mletého zázvoru
- lžička mletého kmínu
- olej na smažení
POSTUP:
- Filety nakrájíme na 1 cm silné nudličky, pokud je potřeba, zbavíme je kůže.
- V misce smícháme víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek.
- Do této marinády alespoň na hodinu naložíme kapra.
- V jiné nádobě smícháme všechny ingredience na obalení.
- Marinované kousky kapra obalíme v připravené směsi a na oleji smažíme dozlatova.
Recepty na bramborový salát bez majonézy
Smažený kapr naložený ve smetanovém jogurtu
Vánoční kapr
INGREDIENCE
- 1 smetanový bílý jogurt
- 1 kapr
- špetka soli
- strouhanka
- rostlinný olej
POSTUP:
- Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme.
- Do misky dáme bílý jogurt a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme.
- Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance.
- Pečeme na oleji.
Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje