Hlavní obsah

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Kapr představuje nezastupitelnou tradici českých Vánoc, jeho přípravu si ale můžete i ozvláštnit. Pavel Berky, jeden z finalistů loňského MasterChefa, nabízí tři recepty z jeho nové kuchařky, které na štědrovečerní tabuli zaujmou a překvapí. Připravit si tak v jeho podání můžete varianty oblíbené třeboňské pochoutky - kapří hranolky, pozvat si na stůl vůně Asie či podávat kapra dušeného v páře.

Kapří hranolky s domácí majonézou: Recept na netradiční přípravu vánočního kapra podle Pavla Berkyho Video: Novinky

 
Článek

Jednotlivé recepty si kuchař vytvářel sám. „Tím, že jsme na Vánoce kapra nikdy neměli, tak to jsou tři recepty, které jsem si v průběhu let vymyslel a dal dohromady. Samozřejmě jsou některé i inspirovány hotovými recepty,” vysvětluje jejich původ Pavel Berky, který pochází z Rimavské Soboty.

Své místo mají i v jeho nové kuchařce Pavel Berky recepty.

Kapří hranolky s domácí majonézou

„Kapří hranolky jsou mou nejoblíbenější úpravou kapra, protože mi připomínají Londýn, kde jsme s Matějem (Pavlův partner - pozn. red.) strávili 3 roky a myslím si, že je to moc dobrá náhražka pokrmu fish and chips,“ svěřuje se kuchař Pavel Berky.

Recept naleznete v úvodním videu.

INGREDIENCE (2 porce)

  • 200 g vykostěného filetovaného kapra
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 ml piva typu Ale
  • sůl a pepř
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • zavařené okurčičky
  • kapary
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý kopr

POSTUP:

  • Připravíme si česnekovou pastu. Najemno česnek nakrájíme a přidáme sůl, aby se z něj začala uvolňovat voda.
  • Česnekovou pastu přidáme do filetů kapra nakrájených na hranolky a promícháme.
  • Připravíme si těsto, ve kterém budeme kapra obalovat. Smícháme 150 g hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu a trochu soli.
  • Za stálého míchání přilijeme do těsta pivo. Konzistence těsta by měla připomínat řídké palačinkové těsto.
  • Na pánvi necháme rozpálit olej zhruba na 180 stupňů a začneme obalovat kapra. Jednotlivé kapří hranolky nejprve namočíme ze všech stran v těstu, poté vložíme na pánev.
  • Jednotlivé hranolky smažíme pouze 1-2 minuty z každé strany, poté opět vyjmeme z pánve. „Jako každá ryba se kapr dělá jen velmi krátkou dobu, aby se maso příliš nevysušilo,“ upozorňuje Pavel Berky.
  • Na domácí majonézu budeme potřebovat jeden žloutek. K němu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
  • Přidáme šťávu z poloviny citronu, osolíme, opepříme a obsah misky promícháme. Za stálého míchání postupně přilijeme 100 ml rostlinného oleje.
  • Do hotové majonézy nakrájíme na závěr několik malých zavařených okurek a kapary dle chuti. Přidáme nakrájenou petržel či koriandr a zamícháme.

„Ke kapřím hranolkům můžete samozřejmě zvolit také zcela jinou omáčku nebo dip dle vlastní chuti. Anebo si můžete udělat třeba pravý bramborový salát. Hodit se budou téměř v jakékoliv kombinaci,“ dodává kuchař Berky.

Český kapr je chován v čistém prostředí, jeho maso tak má vyšší kvalitu i lepší chuť

Vánoce

Kapr na kari

Kari kapr, jak recept pojmenoval sám kuchař, představuje zajímavou a chutnou alternativu tradičního českého pokrmu na asijský způsob. Zázvor, kari pasta a chilli olej kaprovi totiž přidají opravdové chutě Asie.

Kapr na kari: Recept na netradiční přípravu vánočního kapra podle Pavla BerkyhoVideo: Novinky

INGREDIENCE (2 porce)

  • 200 g vykostěného filetovaného kapra
  • 1/2 lžíce zelené kari pasty
  • šalotka
  • citronová tráva
  • 30 g zázvoru
  • stroužek česneku
  • chilli olej
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř
  • 150 ml kokosového mléka
  • 30 g petržele nebo koriandru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce tamarindové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce třtinové melasy

POSTUP:

  • Jako první si připravíme směs omáček. Smícháme 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce tamarindové omáčky, 2 lžíce rýžového octa, 1/2 lžíce třtinové melasy.
  • Na pánev přidáme trochu oleje a necháme ho rozpálit.
  • Kapra z obou stran mírně osolíme. Slanou chuť dodá také směs omáček.
  • Na rozpálené pánvi opékáme kapra pouze ze strany, na které je kůže. Kapra opékáme zhruba 1-2 minuty tak, aby kůže křupala.
  • Kapra vyndáme z pánve a odložíme stranou. Poté najemno nakrájíme šalotku.
  • Nadrobno nakrájíme také zázvor ve slupce, ve které je nejvíce chuti a vitaminů. Můžeme jej i nastrouhat. Nakonec zbývá jen nakrájet jeden stroužek česneku.
  • Připravíme si citronovou trávu, kterou nekrájíme, ale pouze natlučeme tupou stranou nože, aby se uvolnila šťáva.
  • Na pánev nalijeme trochu chilli oleje, přidáme kari pastu, citronovou trávu a nakrájenou šalotku, zázvor a česnek. „Já mám domácí chilli olej, do rostlinného oleje jsem přidal všechno chilli, co jsem doma našel, takže mleté chilli, chilli papričky. Čím déle to v tom oleji máte, tím silnější a pikantnější to bude,“ vysvětluje Pavel Berky.
  • Do pánve vlijeme směs omáček a přidáme kapra, tentokrát opékáme ze všech stran.
  • Vše zalijeme kokosovým mlékem. Poté už stačí vařit jen 1 až 2 minuty.
  • Úplně na závěr necháme na vypnutém sporáku kapra dojít v horké omáčce. „Hotový pokrm můžeme ozdobit ještě čerstvými bylinkami nebo chilli papričkou,“ dodává Berky.

Připravte si odlehčenou verzi vánočního bramborového salátu s Ivkou Sarauerovou

Vánoce

Kapr na páře

Příprava kapra na páře může představovat zdravější variantu české tradice, zvláště v podání kuchaře Pavla Berkyho, který přidává směs čerstvých bylin.

Kapr na páře: Recept na netradiční přípravu vánočního kapra podle Pavla BerkyhoVideo: Novinky

INGREDIENCE (2 porce)

  • 2 filety kapra (300 g)
  • 50 g parmazánu
  • 50 g panko strouhanky
  • 1-2 lžíce másla
  • čerstvá petržel, tymián a rozmarýn
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Začneme rozehřátím napařovacího hrnce. Použít můžeme také napařovací síto, které se vkládá do hrnce s vroucí vodou.
  • Nejprve si připravíme filety tak, že je z každé strany osolíme a opepříme.
  • Připravené filety kapra vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a necháme napařovat 5 až 10 minut podle velikosti filetu. Při vaření průběžně kontrolujeme, zda jsou hotové.
  • Mezitím začneme s přípravou obalovací směsi. Na pánvi necháme rozehřát 1-2 lžíce másla.
  • Ze stonků stáhneme lístky petržele, tymiánu i rozmarýnu a nahrubo nasekáme.
  • Na rozpálené máslo přidáme 50 g panko strouhanky, kterou promícháme a na sucho dozlatova osmahneme.
  • Průběžně kontrolujeme, zda je kapr hotový.
  • Nasekané bylinky rozdrtíme v hmoždíři. Nahradit jej můžeme tím, že bylinky nasekáme najemno a přidáme sůl, která z bylinek vytáhne šťávu, čímž vznikne bylinkové pesto.
  • Ve chvíli, kdy dostává panko strouhanka finální zlatavou barvu, přidáme na pánev bylinky a promícháme.
  • Strouhanku necháme mírně vychladnout a přimícháme do ní nastrouhaný parmazán.
  • Hotového kapra vytáhneme z hrnce, z filetů odstraníme nožem kůži.
  • Kapra na závěr obalíme zlehka ze všech stran ve strouhance a pokrm je hotový.

„Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory s máslem a petrželí nebo třeba jednoduchý salátek z dušené trojbarevné mrkve, který budu dnes podávat já,“ doporučuje Pavel Berky.

Reklama

Výběr článků

Načítám