Hlavní obsah

Recepty z ryb nejen na sváteční stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by byla štědrovečerní večeře bez kapra se salátem? Přestože jde o tradici poměrně mladou, je u nás patrně tou nejrozšířenější. V posledních letech se však kapřík v řadě domácností podává spíš symbolicky a vedle naší tradiční ryby se na slavnostní tabuli objevují i kuřecí, krůtí či vepřové řízky či jiné rybí pochoutky. A právě takové pro nás přichystal Hynek Vávra v restauraci Hliněná bašta, která se specializuje na přípravu mořských ryb celoročně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapří hranolky se salátem Waldorf

Článek

Kapří hranolky se salátem Waldorf

Salát poprvé připravil roku 1893 vrchní číšník newyorského hotelu Waldorf Astoria.

INGREDIENCE
Kapří hranolky:
2 filety vykostěného kapra (cca 800 g)
50 ml sójové omáčky
lžička mletého kmínu
lžička mletého zázvoru
lžička sušeného česneku
špetka sladké mleté papriky
Těstíčko:
350 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
200 ml světlého piva (nebo bílého vína)
150 ml sodovky
špetka soli
olej na smažení
Salát Waldorf:
1/2 bulvy celeru1 lžíce majonézy
2 stonky řapíkatého celeru1 lžíce zakysané smetany
2 kyselejší jablkavlašské ořechy
50 g hroznového vína 1 citron (šťáva)
80 g třtinového cukrusůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP:

  1. Kapr: Vykostěné filety kapra nakrájejte příčně na proužky cca 1,5 cm silné, jako hranolky.
  2. Naložte je do marinády ušlehané ze sójové omáčky a koření a nechte marinovat pár hodin v lednici. V lednici nechte vychladit také těstíčko, které připravíte smícháním všech přísad.
  3. Hranolky kapra vyndejte z marinády, namáčejte v těstíčku a smažte v hluboké pánvi s olejem při 180 °C dozlatova.
  4. Salát Waldorf: Oloupaný celer s jablky nakrouhejte na tenké proužky julienne, řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky, kuličky vína rozpulte a zbavte jader.
  5. Nahrubo nasekané vlašské ořechy nasucho opražte, aby se uvolnila vůně a chuť. Vše si připravte do mísy.
  6. Z jogurtu, majonézy, zakysané smetany, šťávy z citronu, soli, cukru a pepře připravte zálivku. Vše promíchejte a, je-li třeba, dochuťte.

Tip: Na obalu zmražených mořských ryb hledejte označení seafrozen. Jsou zmražené ihned na rybářských lodích a uchovávají si kvalitu čerstvých ryb.

Rybí polévka: recept na českou, maďarskou, francouzskou, polskou a portugalskou

Vánoce

Smažený kapr s bramborovým salátem podle Hynka Vávry

Foto: Jan Handrejch, Právo

Smažený kapr s bramborovým salátem

INGREDIENCE
4 porce kapra à 170 g (z očištěných filetů nebo podkovy)
šťáva ze dvou citronů
bílý mletý pepř
3 menší šálky rostlinného oleje
1 šálek sádla
Trojobal:
hl. mouka
3 vejce
strouhanka
Salát
700 g salátových brambor, varný typ A4 lžíce majonézy
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)2 lžíce zakysané smetany
150 g nakládané zeleniny na bram. salát1 menší cibule
3 nakládané okurky + trocha láku1 lžíce plnotučné hořčice
hrst mraženého hráškusůl, pepř
3 vejce (na dochucení, je-li třeba: cukr a ocet)

POSTUP:

  1. Kapr: Porce ryby osolte a opepřete z obou stran, bohatě zakápněte citronem, nádobu zakryjte a dejte na dvě hodiny do lednice.
  2. Kapra obalte v osolené mouce, vejcích rozšlehaných se solí (opatrně, sůl se sčítá) a ve strouhance. Pokud si chcete ryby obalit dopředu, stačí je pak těsně před smažením obalit ještě jednou ve strouhance. Čerstvá strouhanka se nalepí na původní trojobal a po usmažení krásně křupe.
  3. V hlubší pánvi rozpalte olej se sádlem (v poměru 3:1), vložte porce ryby, po chvilce teplotu zmírněte a kapra usmažte dozlatova. Budete-li smažit víc porcí, vždy před novou várkou přeceďte olej, aby se v něm neusazovala strouhanka.
  4. Hotové porce rozložte na plech vyložený papírovými utěrkami, které odsají tuk. Na servis ryby počkají v troubě vyhřáté na 60 °C.
  5. Salát: Brambory uvařte ve slupce (nejlépe den předem), nechte je zchladnout. Oloupejte je až před přípravou salátu. Předem uvařte i vejce natvrdo a oloupanou kořenovou zeleninu.
  6. Vše nakrájejte na kostičky, okurky a cibuli nadrobno, přidejte scezenou nakládanou zeleninu, promíchejte, opepřete, osolte. Majonézu, zakysanku a hořčici promíchejte s trochou láku z okurek a zamíchejte do salátu.
  7. Důkladně ho promíchejte, dochuťte podle potřeby cukrem, octem a solí a nechte v ledničce odležet.

Mořské ryby na vánočním stole

Vánoce

Treska v tempuře s bramborovou kaší

Foto: Jan Handrejch, Právo

Treska v tempuře s bramborovou kaší

INGREDIENCE
Treska:
500 g tresky, nejlépe světlá, skrei
200 g hladké mouky
sůl
olej na smažení
Těstíčko (tempura):
350 g hladké mouky
150 g rýžové mouky
1 žloutek
1 lžička jedlé sody
200 ml světlého piva
100 ml sodovky
Kaše:
500 g brambor
50 g másla
100 ml mléka
50 ml smetany na šlehání
sůl

POSTUP:

  1. Treska v tempuře: Rybu stáhněte z kůže a maso nařežte na proužky. V misce je zakápněte citronem a nechte hodinu dvě v lednici.
  2. Dále připravte těstíčko: Smíchejte obě mouky, jedlou sodu a sůl. Přilijte studené pivo a sodovku a vyšlehejte metlou v hladké těstíčko. To také dejte do lednice odpočinout na cca 2 hodiny.
  3. Maso vyndejte, osolte, obalte v mouce a namáčejte ve vychlazeném těstíčku. Vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova při cca 180 °C.
  4. Bramborová kaše: Oloupané brambory nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka, cca 25 minut. Slijte je a nechte horké vydýchat, odpaří se přebytečná voda.
  5. Brambory promačkejte lisem na brambory nebo rozmačkejte šťouchadlem. Pak přidejte povolené máslo a začněte šlehat metlou (metličkovým šlehačem), postupně při šlehání přilévejte horké mléko. Zvýšením otáček vyšlehejte do hladké, pěnové konzistence. Nesmí se to s rychlostí přehánět, aby nevznikla pasta.
  6. Dosolte a zašleháním smetany dolaďte konzistenci. Na bramborovou kaši nikdy nepoužívejte nožový mixér, brambory by zklihovatěly.

Slávky na víně

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slávky na víně

INGREDIENCE
1 kg sláveksvazek listové petržele
2 šalotky50 ml olivového oleje
3 stroužky česneku50 g másla
2 mrkve 200 ml kvalitního suchého bílého vína
2 petrželecitron/limeta
kousek celeru čerstvě mletý pepř
rozmarýn nebo tymián

POSTUP:

  1. Šalotky nakrájejte nadrobno a zpěňte na směsi olivového oleje a másla. Kořenovou zeleninu nakrájejte na tenké proužky julienne.
  2. Cibulku orestujte zlehka dosklovata, přidejte česnek na plátky, opatrně rozmarýn nebo tymián (pozor, aby bylinky nepřebily chuť mušlí) a po chvilce i zeleninu julienne.
  3. Mušle řádně properte ve studené vodě, skořápky očistěte kartáčkem. Nechte je pár minut stát ve studené vodě, nečistoty vyplavou. Ty, které se otevřou, vyhoďte.
  4. Slávky nasypte na orestovanou zeleninu, promíchejte, přidejte nasekanou listovou petržel, zalijte vínem a přiklopené duste asi 4 minuty. Až se mušle otevřou, jsou hotové.
  5. Opepřete a podávejte s bílou bagetou, může být opečená s bylinkovým máslem. Mušle není třeba solit.
  6. Chuť mušlí můžete změnit tím, že do základu přidáte dvě zralá masitá rajčata nakrájená nadrobno.

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Vánoce

Siven s květákovým pyré a limetkovým kaviárem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Siven s květákovým pyré a limetkovým kaviárem

INGREDIENCE
Pyré:
1 květák
250 ml smetany ke šlehání
700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 lžíce másla
sůl
Ryba:
8 filetů sivena (2 na porci)
olivový olej
máslo
1 stroužek česneku
4 větvičky čerstvého oregana
1 citron
sůl
Citronový kaviár:
200 g tapioky
2 citrony nebo limetky

POSTUP:

  1. Pyré: Nejdříve připravte pyré tak, že v osoleném vývaru se smetanou uvaříte květák rozebraný na růžičky. Jakmile se začne vařit, stáhněte teplotu a vařte asi 20 minut, doměkka.
  2. Květák vyndejte, vývar uschovejte. Růžičky rozmixujte dohladka spolu s 50 ml smetanové směsi, ve které se vařily, a s máslem. (Květákové pyré lze spojit s bramborovým pyré.)
  3. Ryba: Porce sivena osolte a potřete olejem. Rozpalte pánev a na ní opečte filety nejdříve kůží dolů dozlatova a křupava 3 minuty. Ryby otočte a dopečte z druhé strany, cca 3 minuty (nepřetáhněte). Porce vyndejte z pánve a odložte je stranou, do tepla.
  4. Do pánve vložte máslo a oregano, minutu prohřívejte, přidejte rozmačkaný česnek a odstavte z ohně.
  5. Citronový kaviár: Tapioku uvařte ve vodě, uvařená bude, až v kuličkách zmizí tmavé tečky. Přeceďte ji a dejte na noc do citronové nebo limetové šťávy. Ráno sceďte. Totéž lze udělat z drobně nakrájené vymačkané okurky.
  6. Servis: Na talíř nandejte pyré, na něj nebo vedle položte porce sivena, přelijte je výpekem – česnekovým máslem – z pánve a ozdobte citronovým kaviárem.

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje, Recepty české kuchyně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám