Hlavní obsah

Marshallův plán pro Ukrajinu: Česko je na dárcovské konferenci mezi nejštědřejšími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Na dárcovské konferenci na pomoc Ukrajině, která se ve čtvrtek koná ve Varšavě, se podařilo vybrat 6,1 miliardy eur (151,4 miliardy Kč). Česká republika do svěřenského fondu daruje 18 milionů eur (přes 442 milionů Kč). Konference se koná pod patronátem polské a švédské vlády a účastní se jí řada evropských lídrů včetně českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Řečníci o ní hovoří jako o „začátku evropského Marshallova plánu“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje) - Konference má tři cíle: zajistit humanitární podporu pro ukrajinský lid, co nejvíce podpořit tamní ekonomiku granty a půjčkami a obnovit infrastrukturu zdevastovanou ruskými okupanty.

„Toto jednání dokazuje, že Ukrajina, Evropa a celý svět jsou na cestě ke společnému vítězství. Naše země je i nadále plně funkční, náš kontinent spojený, miliony a miliony lidí po celém světě nás podporují v tom, aby tyranství prohrálo,” uvedl v projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Evropská komise odstartovala s 200 miliony eur

S prvním příslibem daru vystoupila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zelenskyj: Rusko bude platit reparace. Škody už činí 600 miliard dolarů

Evropa

„Jsme rádi, že můžeme darovat 200 milionů eur (4,9 miliardy Kč) pro lidi na Ukrajině, pro vnitřně vysídlené obyvatele Ukrajiny, a doufáme, že nás mnozí budou následovat,” řekla šéfka unijní exekutivy.

„Myslím, že pokud se nám podaří správně investovat miliardy eur, tak to společně s reformami nejenom obnoví vaši zemi, ale vydláždí to vaši cestu do Evropské unie. Sláva Ukrajině,” řekla von der Leyenová na závěr svého vystoupení.

Celkově se na konferenci vybralo – od státních i soukromých dárců – 6,1 miliardy eur (151,4 miliardy Kč), oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Česko mezi nejštědřejšími

Česká republika na konferenci přislíbila dodatečných 18 milionů eur (442 milionů Kč), čímž se zařadila mezi nejštědřejší dárce.

Například Chorvatsko a Island shodně přislíbily dva miliony eur, Finsko 18 milionů, Gruzie sedm. Pořádající země Švédsko vloží do fondu 21,7 milionů eur, oznámila premiérka Magdalena Anderssonová.

Foto: Novinky

„Od začátku války poskytla Česká republika humanitární pomoc v hodnotě 22 milionů eur (541 milionů Kč) lidem zasaženým na Ukrajině, stejně jako uprchlíkům, zejména v Moldavsku. Ve světle pokračující války a vzhledem k rostoucím potřebám bych rád potvrdil dodatečnou pomoc ve výši 18 milionů euro od české vlády, k již darovaným 80 milionům eur z veřejných a soukromých sbírek,“ prohlásil Lipavský.

Šéf české diplomacie přítomným delegátům připomněl, že Česká republika rovněž ve velkém přijímá uprchlíky na svém území, dočasnou ochranu již obdrželo 300 tisíc běženců, drtivá většina jsou ženy a děti. „To představuje tři procenta naší populace, jsme země o 10 milionech obyvatel,” zdůraznil ministr.

Pohledem Thomase Kulidakise: Premiér Fiala má ohledně embarga na ruskou ropu pravdu

Komentáře

Lipavský rovněž avizoval, že by rád využil českého předsednictví v Radě EU a uspořádal další dárcovskou konferenci na podporu obnovy Ukrajiny, „která by vybrala finanční prostředky, podpořila dlouhodobé investiční iniciativy a nalezla odborníky jak z veřejného a soukromého sektoru, tak z občanské společnosti a od místních, evropských a mezinárodních aktérů”.

Platíte krví, řekl Heger

Slovenský premiér Eduard Heger řekl, že je jeho vláda Ukrajině připravena poskytnout všechno, co bude potřeba.

„Platíte krví. A my vás budeme podporovat, abyste už v ní nemuseli platit dále. Jsem rád, že demokratický svět pochopil, jak důležité je vám poskytnout všechno, o co si řeknete. Zbraně, munice, sankce, humanitární pomoc,” řekl Heger s tím, že Slovensko plně podporuje urychlený vstup země do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám