Hlavní obsah

Rusko napadne neutrální Moldavsko, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišinev

Hrozí repete donbaského scénáře. Ruští generálové údajně připravili podrobný plán na invazi do Moldavska. S odkazem na zdroje v ukrajinské armádě to v pondělí napsal britský deník The Times. Úspěšná operace by prý umožnila ruské armádě zaútočit na klíčový ukrajinský přístav Oděsa ze západu.

Foto: Novinky

Červeně vyznačené oblasti potřebné k vytvoření pozemního koridoru do Moldavska

Článek

Podle jednoho ze zdrojů existuje „řada indicií”, které naznačují, že v blízké budoucnosti dojde k útoku. Bývalý sovětský stát by zřejmě nedokázal vzdorovat tak dlouho jako Ukrajina. K dispozici má armádu o velikosti 3250 vojáků.

Domníváme se, že Kreml již přijal rozhodnutí zaútočit na Moldavsko. Osud Moldavska je velmi důležitý. Pokud Rusové převezmou kontrolu, budeme z vojenského hlediska snadnějším cílem a hrozba pro Ukrajinu bude existenční.
zdroj z ukrajinské armády pro deník The Times

Úspěšné převzetí moci by umožnilo přesun ruských jednotek do černomořského přístavu Oděsa na Ukrajině ze západu.

„Domníváme se, že Kreml již přijal rozhodnutí zaútočit na Moldavsko. Osud Moldavska je velmi důležitý. Pokud Rusové převezmou kontrolu, budeme z vojenského hlediska snadnějším cílem a hrozba pro Ukrajinu bude existenční,” uvedl zdroj.

Napětí v Podněstří roste. Ukrajina se obává ruského útoku z jihu

Válka na Ukrajině

Rusko by se útokem přitom argumentačně naprosto odkopalo. Moldavsko má v ústavě ukotvenou neutralitu a nikdy neaspirovalo na členství v NATO, tyto zástupné důvody by tak nešlo uvádět.

Určitá vojenská aktivita byla již zaznamenána na letišti v Tiraspolu, hlavním městě neuznané Podněsterské republiky. Rusové se mohou pokusit přesunout své vojáky z poloostrova Krym pomocí letounů Il76 a vrtulníků.

Rusko ve válce nasadilo už dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, tvrdí Britové

Válka na Ukrajině

The Times však poznamenávají, že možnost úspěšnosti takového manévru je mizivá. Rusko nemá podle západních zpravodajských služeb dostatečnou kapacitu na bezpečné dokončení této trasy, aniž by riskovalo sestřelení svých letadel ukrajinskou protivzdušnou obranou v Oděské oblasti.

Druhou možností by bylo vytvoření pozemního koridoru z dočasně okupovaného Chersonu skrze Mykolajivskou a Oděskou oblast. I tam by však čelilo tvrdému odporu ukrajinských sil. Všechny klíčové silnice v této oblasti navíc vedou přes Oděsu.

Vylodění není možné, protože Moldavsko nemá přístup k moři.

Analytici britského ministerstva obrany poznamenávají, že taková vojenská operace by mohla sloužit třem cílům: stáhnout část ukrajinských sil na jihozápadní křídlo, podkopat proevropskou politiku moldavské vlády a zastrašit Západ vzkazem, že podpora Ukrajiny povede k další destabilizaci v Evropě.

Ukrajinci se domnívají, že se Rusko pokusí napadnout Moldavsko okolo 9. května, kdy slaví Den vítězství. „V tento den může prezident Vladimir Putin oznámit uznání nezávislosti Podněstří, což by vedlo k 'donbaskému scénáři' a přímo ohrozilo územní celistvost Moldavska,” píše agentura Ukrinform. V Podněstří se trvale nachází asi 1500 ruských vojáků.

Lavrov: Že je Zelenskyj Žid? To byl i Hitler. Na Ukrajině jsou i tak nacistické prvky

Zahraniční

Po sociálních sítích kolují fotografie údajně dokazující, že propagandistické Podněsterské noviny připravily na 2. květen speciální vydání, ve kterém informují o teroristických útocích, desítkách obětí a apelují na Vladimira Putina, aby zasáhl a přijel nastolit mír. Šéfredaktor novin Oleksandr Karasjov zprávu označil za lež.

Odborník: Rusko chce ponížit Západ

Pokud by Rusko skutečně podniklo invazi do Moldavska a otevřelo tak další frontu, musí Západ zareagovat stejně jednotně, ne-li silněji než v otázce Ukrajiny, myslí si odborník na mezinárodní vztahy David Broul z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Cílem Ruska je dobýt a okupovat koridor podél Černého moře až k rumunským hranicím, tedy k hranicím států NATO, získat další přístup k teplému moři, což je dlouhodobá strategie ruské expanzivní geopolitiky, a brutálně tak porušit mezinárodní právo,” řekl Novinkám.

Putinovy důvody pro invazi jsou podle něj už zpochybněny dávno, od mnichovského projevu z roku 2007. „Tehdy snad nejpregnantněji zdůvodnil, o co mu skutečně jde: o likvidaci mezinárodního pořádku v mezích nastavených po konci studené války, o ponížení Západu v čele s USA a o obnovu sovětského impéria,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám