Hlavní obsah

Lavrov: Že je Zelenskyj Žid? To byl i Hitler. Na Ukrajině jsou i tak nacistické prvky

Moskva
Aktualizováno

To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov tento svérázný názor, který není historiky doložený, přednesl podle agentury Reuters v rozhovoru s italskou televizí.

Prohlásil také, že nadcházející oslava výročí konce druhé světové války nebude mít žádný vliv na vojenské operace Moskvy na Ukrajině.

„Naši vojáci nebudou zakládat své akce na konkrétním datu,“ řekl Lavrov na otázku, zda výročí, které si Rusko připomíná 9. května, bude znamenat zlom v konfliktu.

Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je vysoké, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Načasování a rychlost dění na Ukrajině budou podle Lavrova záviset na potřebě minimalizovat rizika pro civilisty a ruské vojáky.

O tom, že Rusko touží předvést významné úspěchy v invazi na Ukrajinu před každoročními oslavami Dne vítězství, je přesvědčeno například britské ministerstvo obrany.

Lavrov: Zelenskyj pořád mění své postoje

Podle něj by to mohlo ovlivnit, jak rychle a důrazně se pokusí provést vojenské operace před tímto datem.

Zelenského Lavrov v rozhovoru také obvinil z toho, že neustále mění své postoje; Ukrajince z toho, že sabotují vyjednávání; Západ z toho, že sankcemi „ukradl“ ruské peníze a západní média z toho, že lidi klamala, pokud jde o ruské cíle ve válce.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Rusko, které se na začátku války snažilo obklíčit i ukrajinskou metropoli Kyjev, podle něj chce jen zajistit bezpečnost proruských Ukrajinců na východě země.

Lavrov dále ukrajinské jednotky označil za nacistické a prohlásil, že ukrajinské útoky na Donbas jsou jasně zacíleny na terorizování civilistů.

„Jaderná válka? Ne! Chceme dohodu“

Je to přitom Rusko, kdo se podle Západu i mezinárodních organizací na Ukrajině dopustil největších zločinů, k nimž patří zabití několika stovek lidí v Buče u Kyjeva a zničení jihoukrajinského Mariupolu, kde zřejmě zahynuly tisíce lidí.

Šéf ruské diplomacie se vyjádřil i k tématu jaderné války, o němž v poslední době mluví opakovaně.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Rusko podle něj nikdy neustalo ve snahách dosáhnout dohod, které budou garantovat, že k jaderné válce nikdy nedojde.

Moskva se o jaderných zbraních během války proti Ukrajině zmínila několikrát. Už krátce po začátku ruské invaze – 27. února – Putin nařídil uvést jaderné síly do „zvláštního režimu“ bojové pohotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám