Hlavní obsah

Rusko ve válce nasadilo už dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu nasadilo přibližně dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, uvedlo v pondělí britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ruská vojenská vozidla u Mariupolu. Snímek je v poloviny dubna.

Článek

Rusko na Ukrajinu podle přehledu britského ministerstva vyslalo přes 120 praporních uskupení. Jedna taková jednotka většinou čítá 700 až 800 vojáků, upřesnila ruská služba BBC.

Více než čtvrtina z nich už podle britského ministerstva pravděpodobně není bojeschopná. Nejvíce přitom v bojích utrpěly některé elitní útvary, například výsadkové jednotky VDV.

„V Doněcké oblasti nepřítel útočí na ukrajinské síly mezi městy Siversk a Lyman, aby je vytlačil z jejich pozic a připravil si půdu pro ofenzivu na Slovjansk,” upozornil štáb ukrajinské armády v denně vydávaném přehledu situace na bojišti.

Rusko se snaží zlepšit svoji pozici u města Popasna v Luhanské oblasti, kam přesunulo od Mariupolu jednotku vojáků o velikosti praporu.

Rusové stahují síly z Mariupolu, potřebují je jinde

Evropa

Rusové pokračují také v ostřelování Charkova a okolních obcí Udy a Pruďanka.

Na jihozápadě Ukrajiny se nepřátelské síly snaží dosáhnout administrativních hranic Chersonské oblasti. Část oblasti již mají Rusové pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám