Hlavní obsah

Peskov je v ostrém sporu s Kadyrovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpory mezi Dmitrijem Peskovem, mluvčím Kremlu, a čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem vyšly najevo kvůli komentování vývoje na Ukrajině. V médiích se objevily dokonce spekulace, že by Peskov mohl o svou funkci přijít.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov (vlevo) a prezident autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov

Článek

Už začátkem dubna Kadyrov, a také Andrej Turčak, tajemník vládní strany Jednotné Rusko, ostře vyplísnili Peskova. Mluvčí podle nich neprojevil „dostatečné vlastenectví“, když mluvil o ruské invazi na Ukrajinu.

Rusko utrpělo značné ztráty, je to pro nás tragédie, uvedl mluvčí Kremlu

Válka na Ukrajině

Portál Meduza citoval zdroje blízké Kremlu, podle nichž Turčak vytkl Peskovovi rozhovor pro Sky News, v němž přiznal „značné ztráty“ ruské armády na Ukrajině a tvrdil, že Moskva je ochotna k jednání. Podle něj podobné „moskevské tribuny je třeba vozit na Donbas a ukazovat je bojovníkům i civilistům“.

V jiném rozhovoru Peskov v televizi Belarus-1 obhajoval pozici některých ruských celebrit, jež po vpádu odjely do zahraničí. Konkrétně mluvil o herci a moderátorovi Ivanu Urgantovi, který hned první den ruské invaze válku odsoudil a odjel pak do zahraničí.

Kadyrov: Zabereme i Kyjev. Je to úkol od drahého prezidenta Putina

Evropa

Pořad Večerní Urgant, v němž se pravidelně objevovaly známé ruské osobnosti, od té doby zmizel z obrazovky televize Pervyj kanal. Peskov přitom řekl, že velmi dobře zná Urganta.

Máme takové jestřáby, kteří si myslí, že je třeba hned všechny trestat
Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu

„Je to velký vlastenec,“ uvedl s tím, že „každý může mít svůj názor“. Dodal přitom, že (v Rusku) „mají takové jestřáby, kteří si myslí, že je třeba hned všechny trestat“.

Meduza pak citovala Kadyrova, kterého označila za jednoho z „jestřábů“. Ten přitom napadl Peskova i Urganta za „nedostatečné vlastenectví“. „Netušil jsem, že k tomu, aby se člověk stal vlastencem, musí kritizovat Rusko a pak odjet do ciziny,“ vzkázal jízlivě. „Jak snadné je být vlastencem… Není ani třeba sedět ve studených zákopech,“ napsal na síti Telegram. Urgant spekulace o emigraci do Izraele popřel a tvrdí, že odjel jen na dovolenou a že se do vlasti „brzy vrátí“.

Pugačovová se v Izraeli léčí

Odjezdy známých umělců či televizních hvězd do zahraničí po zahájení invaze na Ukrajinu vzbudily mezitím v Rusku značný rozruch. „Svět, který včera byl otevřený a pochopitelný, se stal nebezpečným a nesrozumitelným… Desítky tisíc lidí, kteří tvrdili, že se o politiku nezajímají, se staly oběťmi této politiky,“ nechala se slyšet Ksenija Sobčaková, exkandidátka na funkci ruského prezidenta, známá moderátorka a novinářka.

Kadyrov sám sebe usvědčil ze lži fotkou z „ukrajinské“ benzínky

Evropa

Ruská média citovala izraelský deník Ha’arec, podle něhož dcera bývalého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka získala počátkem dubna společně se synem Platonem občanství Izraele. Také ruská popová hvězda Alla Pugačovová se podle médií i s rodinou přestěhovala do Izraele. Fanouškům ale vzkázala, že tam „není v emigraci, ale na léčení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám