Hlavní obsah

Rusko utrpělo značné ztráty, je to pro nás tragédie, uvedl mluvčí Kremlu

Aktualizováno

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek v rozhovoru pro britskou stanici Sky News přiznal, že Rusko od zahájení invaze na Ukrajinu 24. února utrpělo značné ztráty. Konkrétní číslo ale neuvedl. Poslední oficiální ruský údaj o ztrátách z konce března referoval o 1351 padlých vojácích. Reálné číslo ale bude zřejmě výrazně vyšší.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Peskov

Článek

„Máme značné ztráty, je to pro nás obrovská tragédie,“ prohlásil Peskov podle Sky News. Dodal, že Moskva stáhla jednotky z okolí Kyjeva a Černihivu, aby prokázala dobrou vůli při rusko-ukrajinských jednáních.

K Mariupolu Peskov řekl, že obléhané město je součástí takzvaných lidových republik v ukrajinském Donbasu, jejichž nezávislost na Kyjevu Moskva uznala krátce před svým vpádem do sousední země.

Mluvčí Kremlu Peskov také řekl, že jedním z cílů „speciální vojenské operace na Ukrajině“ je předejít třetí světové válce.

Ruský voják v Mariupolu si stěžuje na převahu Ukrajinců

Evropa

„Představte si situaci, kdy Ukrajina jako člen NATO přemýšlí o navrácení Krymu a zaútočí na Rusko a ruský Krym. Při aplikaci článku 5 Severoatlantické smlouvy budou muset země NATO, mající jaderné zbraně, bránit Ukrajině a mohla by propuknout třetí světová válka. To, co se nyní provádí, nás ochrání před hrozbou takové války,“ uvedl.

Pominul, že Krym není ruský, protože ho Rusko jednostranně anektovalo po sporném referendu, a že současná ruská invaze zvyšuje napětí a hrozbu vzniku rozsáhlejšího konfliktu. Rusko už totiž jadernými zbraněmi hrozilo.

Skutečné ztráty mohou být vyšší

Ukrajinci tvrdí, že Rusové při invazi přišli o zhruba o 18 900 vojáků. Tento údaj nelze ověřit.

Ruská služba stanice BBC ve středu uvedla, že zhruba 20 procent dosud identifikovaných padlých ruských vojáků na Ukrajině jsou důstojníci.

Sankce Rusko bolí. Jsme v nejtěžší situaci za třicet let, řekl ruský premiér

Zahraniční

Obě strany od začátku vojenského konfliktu uvádějí na straně protivníka vyšší ztráty než oficiální statistiky.

To platí i pro zničenou vojenskou techniku. Ruská armáda od začátku „zvláštní vojenské operace“, jak Moskva nazývá vojenskou invazi, hlásí na straně Ukrajiny mimo jiné zničení 125 letadel, 93 vrtulníků, 413 bezpilotních letounů, 227 protiletadlových raketových systémů, 1987 tanků a dalších obrněných bojových vozidel, 218 raketometů, 866 děl a minometů.

NATO pošle Ukrajině víc zbraní

Svět

Ukrajinský generální štáb podle agentury Ukrinform tvrdí, že Moskva dosud ztratila mimo jiné 698 tanků, 1891 bojových obrněných vozidel, 332 dělostřeleckých systémů, 108 salvových raketometů, 55 systémů protivzdušné obrany, 150 letadel, 135 vrtulníků, 1358 vozidel, 111 bezpilotních letounů, 76 cisteren a čtyři raketová odpalovací zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám