Hlavní obsah

Pediatr v Kyjevě chránil miminko brokovnicí, jeho rodina utekla na Domažlicko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografii ukrajinského pediatra Vitalije Demydova, který v jedné ruce drží miminko a v druhé má brokovnici, viděla na internetu spousta lidí. Lékař nadále zůstává v kyjevské nemocnici Ochmatdet, jeho žena se synem a dalšími příbuznými před válkou uprchla na Domažlicko.

Foto: Foto instagram V. Demydova

Vitalij Demydov chránící miminko v kyjevské nemocnici Ochmatdet

Článek

„Jsem na manžela tak hrdá, že pomáhá. Na druhou stranu se o něj neskutečně bojím,“ přiznává 22letá Anastasia.

O tom, co zažila, se jí velmi těžko mluví. „Byly to dny plné hrůzy. Když teď slyšíme nějaký větší kravál, hned se všichni lekneme. Připomíná nám to bomby a rakety,“ vypráví mladá matka. Její tříletý Maxim se od ní nechce skoro hnout, protože má stále strach.

Cesta z Ukrajiny na západ Čech jim trvala dva a půl dne. „Ještě jsme se z toho nevzpamatovali. Jsme hodně unavení. Jakmile vypukla válka, manžel nás odvedl k rodičům a vyrazil do práce. Od té doby jsme se už neviděli,“ říká.

Se synem a dalšími ženami z rodiny se dva dny ukrývala v bunkru. „Vždycky jen někdo z nás vyběhl ven pro jídlo a zase spěchal zpátky. Protože se situace zhoršovala, rozhodla jsem se utéct,“ pokračuje. Z Kyjeva s ní vyrazila maminka a sestry s dětmi. Třináctičlenná skupina se vydala na nádraží, aby co nejrychleji odjela. „Tam byla spousta lidí. Bála jsem se, že se z města vůbec nedostaneme. Naštěstí se to povedlo,“ líčí.

Obránce Charkova a Černihivu chtějí Rusové zlomit bombardováním obytných čtvrtí

Válka na Ukrajině

Vlakem se všichni společně dostali do Mukačeva, odtud do Čopu u slovensko-ukrajinských hranic, kam už České dráhy vypravovaly humanitární soupravy. Během cesty sháněli ubytování, pomocnou ruku jim nabídly desítky lidí. Nakonec našli azyl na Domažlicku. „Všichni jsou na nás opravdu hodní a my jsme za to tolik vděční,“ zdůrazňuje žena.

Foto: Archiv Anastasie Demydovové

Skupina žen a dětí z Kyjeva je ubytovaná na Domažlicku.

I přesto pro ni pobyt v cizí zemi není jednoduchý. Část rodiny totiž zůstala na Ukrajině. „Jsem s nimi neustále v kontaktu. Voláme si a já často slyším rakety nebo varovné sirény, mám o ně velký strach,“ popisuje.

Nejvíce je ve spojení se svým mužem, jenž se stal v očích mnohých lidí hrdinou. „Na fotce z nemocnice drží miminko, které nemohl odpojit od přístrojů, takže u něj zůstal a chránil ho. Je velmi statečný, vážím si ho za to,“ sděluje Anastasia.

V Česku je 25 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, v Polsku půl milionu

Domácí

Má jediné přání, aby válka co nejdříve skončila. „Když děti slyší auto nebo podobný zvuk, křičí, že chtějí domů. My všichni si přejeme vrátit se na Ukrajinu a žít úplně normální život,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám