Hlavní obsah

Obří kolona mířící na Kyjev se zřejmě dala do pohybu. Tisíce civilistů prchají z Irpině

Mamutí konvoj ruské armády, který míří ke Kyjevu ze severozápadu, se dal v sobotu dopoledne zřejmě do pohybu. Zatímco samotné hlavní město má za sebou relativně klidnější noc, z nedalekého města Irpiň prchají v sobotu dopoledne tisíce lidí, uvedl zpravodaj Novinek na místě Ján Husár.

Evakuace civilistů z IrpiněVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Na videích z místa je vidět civilní obyvatele města Irpiň, které leží na stejnojmenné řece asi 30 kilometrů severozápadně od Kyjeva. Někteří jdou pěšky po silnici směrem na hlavní město, ženy a děti pak nakládají dobrovolníci do dodávek. Z Irpině také odjíždějí autobusy plné lidí.

„Je to tu jako město duchů,“ popisuje Husár. „Viděli jsme pozice odstřelovačů, lehké tanky a protitankové střely,“ líčí situaci, v jaké se ocitli místní lidé.

Foto: Ján Husár, Novinky

Evakuace Ukrajinců z Irpině

Evakuace by mohla naznačovat, že se dala opět do pohybu obří ruská kolona, která v posledních dnech sice dále narůstala až na téměř 70 kilometrů, ale stála. Konvoj nicméně po současné trase nemá jak překonat řeku Irpiň, protože Ukrajinci před několika dny most preventivně odstřelili. Podle informací ukrajinských obránců ale ruští vojáci zřejmě budou schopni postavit provizorní most.

Po troskách mostu pešky přecházejí desítky žen a dětí, kteří se snaží dostat do bezpečí. Ukrajinští vojáci a dobrovolníci pomáhají méně mobilním civilistům zničený most přejít. Zhruba ve 13:20 SEČ zasáhlo Irpiň několik výbuchů.

Foto: Ján Husár, Novinky

Ukrajinská Irpiň

Kolona narostla do obřích rozměrů

Kolona se táhne od rusko-běloruských hranic po pravém západním břehu Dněpru u Ivankiva, kde ruští výsadkáři ovládli místní letiště Hostomel využívané firmou Antonov.

Satelitní záběry pořízené společností Maxar ale ukázaly, že se kolona prodloužila. Z  původní délky 27 kilometrů se natáhla na 64 kilometrů. Nachází se u vsi Rudňa-Špylivska. Odhaduje se, že v koloně je až 15 000 ruských vojáků. Uvázla tam nejen nákladní auta, ale také obrněné transportéry BMP 3, tanky, samohybné houfnice i tažená děla.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr mamutí ruské kolony u Ivankiva

Po západním břehu Dněpru okolo černobylské elektrárny se sice postupovalo rychle, ale pak se vojáci zastavili na řece Teteriv, kde byl u Ivankiva odpálen most. Vedlejší cestou přes Dymer pronikla jen malá část ruských jednotek a na kyjevské sídliště Obolon se zřejmě dostala jen diverzní skupina.

Experti podle listu The Guardian spekulují, že cílem kolony může být zahájit obléhání Kyjeva a vybudovat velké vojenské ležení v oblasti, kde stojí. Kyjev zatím čelí sílící dělostřelecké palbě.

Rusko na Kyjev útočí ze dvou stran, nejen po pravém, ale také po levém břehu Dněpru okolo Černihivu, kde ale postup brzdí tvrdý odpor ukrajinských sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám