Hlavní obsah

Kyjev už není hlavním cílem Ruska? Britové to vidí jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Když se ruským vojákům nepodařilo položit Ukrajinu během prvních dní invaze na Ukrajinu, Moskva sáhla k plánu B, který zahrnuje brutální bombardování měst. Podle vyjádření několika amerických představitelů není pro Moskvu pád Kyjeva priorita a jde jí hlavně o územní zisky na jihu. Britská rozvědka ale tvrdí, že ukrajinská metropole je pro Rusy dál hlavním vojenským cílem.

Foto: Stringer, Reuters

Vybombardované nákupní středisko v Kyjevě

Článek

Ruské jednotky několikrát neuspěly ve snaze proniknout do Kyjeva. Neuspěl rychlý postup výsadkářů z letiště v Hostomelu, ani postup podél západního břehu Dněpru do sídliště Obolon.

Snaha proniknout do metropole ze severovýchodu byla zastavena před Brovary, kde byl zničen celý ruský tankový pluk.

Aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

Několik amerických představitelů sdělilo listu The Wall Street Journal, že dobytí Kyjeva už není hlavním cílem Moskvy. Rusku prý stačí vyhlášení neutrality ze strany Ukrajiny a udržení územních zisků.

Britská zpravodajská služba ale tvrdí, že navzdory vývoji na bojišti se Moskva dál snaží Kyjeva dosáhnout: „Kyjev zůstává primárním ruským vojenským cílem a zřejmě bude prioritou pokus v příštích týdnech obklíčit město.“

„Severně od Kyjeva pokračují tvrdé boje,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. „Ruské síly postupující ze severovýchodu (tedy před Brovary) se zastavily. Síly postupující od Hostomelu na severozápadě byly zatlačeny tvrdým ukrajinským odporem. Jádro ruských sil zůstává více než 25 km od centra města.”

Vzdejte se Mariupolu, vyzvali Rusové. Nepřichází v úvahu, reaguje Ukrajina

Válka na Ukrajině

Současně probíhají i tvrdé boje o Mariupol, strategický přístav na jihu Ukrajiny. Ukrajinská vicepremiérka odmítla ruskou výzvu, aby se město vzdalo. Rusové vyzvali, že pokud obránci složí zbraně, budou moci odejít, což je taktika uplatňovaná Moskvou opakovaně v Sýrii.

Zatím nikdy plně nefungovaly koridory pro odchod civilistů z Mariupolu. Obě strany se navzájem obviňovaly, že koridory ostřelovaly. Navíc do Záporoží nebyla zajištěná přeprava, řekl listu The Guardian jeden z utíkajících, který odvezl rodinu na území pod kontrolou proruských separatistů.

Ukrajinka může z Charkova oslovit miliony lidí, Beckham ji pustil na svůj Instagram

Válka na Ukrajině

„Na základě našich vojenských hodnocení se zdá, že se (Rusové) vrací k taktice obléhání,“ uvedl americký činitel pro list Wall Street Journal.

Obě informace ovšem nemusejí být úplně v rozporu. Kreml se zřejmě smířil s tím, že se mu nepodaří odstavit prezidenta Volodymyra Zelenského a nastolit na Ukrajině proruský loutkový režim. Klíčové je pro něj dosáhnout neutrality Ukrajiny, omezení jejích ozbrojených sil a získání pozemního koridoru na Krym i zajištění vody pro tento poloostrov z Chersonské oblasti.

Kyjevem otřásl mohutný výbuch

Válka na Ukrajině

Ruským stratégům je ale také jasné, že pád Kyjeva by znamenal vítězství, kdy by si mohli diktovat podmínky, které zajím Kyjev odmítá. Pokud by je Ukrajinci nepřijali, budou ruské síly podle vyjádření amerických představitelů dál bojovat.

Rozbombardované domy v KyjevěVideo: Max Rokotansky, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám