Hlavní obsah

Kyjevem otřásl mohutný výbuch

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinským hlavním městem Kyjevem otřásl v neděli v noci mohutný výbuch. Zasaženo bylo obchodní centrum a několik okolních domů, agentury píší o nejméně osmi mrtvých.

Záznam: Kyjev po nočním bombardováníVideo: Reuters

 
Článek

Výbuch souvisel s ruským ostřelováním Podilské čtvrti v severozápadní části Kyjeva. Zaznamenaly ho bezpečnostní kamery nedalekého obchodního centra Retroville.

„Podle informací, které máme v tuto chvíli k dispozici, bylo zasaženo několik domů a obchodní centrum,“ uvedl starosta Kyjeva Vitalij Kličko na sociální síti Telegram.

Foto: SBU

Hořící obchodní centrum v Kyjevě.

Počet mrtvých se postupně upřesňuje. Nejprve starosta Kličko informoval o jedné oběti, pak agentury psaly o čtyřech, o šesti a nakonec o osmi lidech.

Korespondent Novinek: Kyjevské náměstí zaplnilo 1,5 milionu tulipánů

Válka na Ukrajině

Portál Ukrajinska pravda napsal, že podle předběžných informací ukrajinský systém protivzdušné obrany sestřelil raketu vypálenou nepřítelem.

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevem otřásl mohutný výbuchVideo: AP

„Výbuch byl neuvěřitelně silný, tlaková vlna vysklila okna přilehlých domů,“ píše server Nexta.

Lidé z okolí řekli agentuře AFP, že před několika dny viděli u nákupního střediska raketomet.

Po ostřelování hasiči likvidují rozsáhlý požár. Na parkovišti centra vzplály automobily, plameny zachvátily i dvě patra budovy.

Foto: State Emergency Service, Reuters

Zničené budovy a požár po ostřelování Kyjeva

Ruské útoky na civilní cíle

Moskva popírá, že ruské síly útočí na Ukrajině na civilní cíle. Média ale za 25 dní války zdokumentovala zničení mnohých takových budov včetně nemocnic, škol a obytných domů.

Od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi do sousední země, bylo podle OSN na Ukrajině zabito nejméně 902 civilistů a nejméně 1459 dalších utrpělo zranění. Ukrajinské úřady hlásí ještě výrazně vyšší čísla, jejich tvrzení ale není možné nezávisle ověřit.

Foto: State Emergency Service, Reuters

Záchranáři po mohutném výbuchu v Kyjevě prohledávají trosky

Reklama

Výběr článků

Načítám