Hlavní obsah

Vzdejte se Mariupolu, vyzvali Rusové. Nepřichází v úvahu, reaguje Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko v neděli vyzvalo ukrajinské síly bojující v Mariupolu, aby se vzdaly. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevem, uvedl ruský generál Michail Mizincev. Své rozhodnutí, zda se vzdají, mají „nacionalisté“, jak je Moskva nazývá, oznámit do pondělních ranních hodin. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ruská státní média. Ukrajina ultimátum odmítla.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Muž zraněný při ostřelování Mariupolu

Článek

„Složte zbraně,” vzkázal bojovníkům generál Mizincev. „V Mariupolu se odehrává obrovská humanitární katastrofa. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod z Mariupolu,” dodal.

Podle Mizinceva budou humanitární koridory z města otevřeny od 10:00 moskevského času (8:00 SEČ).

Výbuchy, pláč a sklepy plné mrtvých. Reportáž z mariupolské nemocniceVideo: AP

Ukrajinská místopředsedkyně vlády Irina Vereščuková, podle serveru Ukrajinská Pravda, ruský návrh odmítla. „Rozhodně se nemůžeme bavit o nějakém vzdávání se nebo skládání zbraní. Ruskou stranu jsme už o našem postoji informovali,” uvedla Vereščuková. „Místo plýtvání osmi stránkami papíru, otevřte (humanitární) koridor,” vyzvala Rusko.

Rusy obléhané město Mariupol zažívá v posledních hodinách nejintenzivnější bombardování od začátku invaze. Ve městě uvázla většina z asi 400 000 obyvatel, nefungují tam dodávky elektřiny ani tepla, je problém s nedostatkem vody, potravin a léků.

Ruská armáda v Mariupolu bombardovala školu, kde se ukrývalo 400 lidí

Evropa

Podle svědeckých výpovědí město prakticky „zmizelo z povrchu zemského”, zničeno bylo 70 procent domů. Pád Mariupolu by znamenal propojení Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, s územími na východě Ukrajiny pod kontrolou proruských separatistů. Boje ve městě pokračovaly i během neděle, uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko bez dalších podrobností. Podle rady města ruská armáda v sobotu bombardovala i uměleckou školu, ve které se ukrývalo 400 klidí. Počet obětí není znám.

Tisíce obyvatel jsou násilím unášeny do Ruska, zní z Mariupolu

Válka na Ukrajině

Ukrajinci se již několikrát pokusili z města evakuovat civilisty, tamní humanitární koridor ale funguje velmi omezeně kvůli ruským útokům. Úřady v Mariupolu rovněž obvinily ruskou armádu, že několik tisíc obyvatel města proti jejich vůli převezla během uplynulých dní do Ruska.

Satelitní snímky ukazují rozsah zkázy Mariupolu

Válka na Ukrajině

Jak v neděli ruské ministerstvo obrany oznámilo, do Ruska bylo prý od zahájení „speciální vojenské operace”, jak Moskva invazi na Ukrajině nazývá, evakuováno přes 330 000 lidí. Z Mariupolu bylo pak podle agentury TASS evakuováno za poslední tři dny 59 000 lidí.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Muž zraněný při ostřelování Mariupolu

Reklama

Výběr článků

Načítám