Hlavní obsah

Koho vyslalo Rusko vyjednávat? Ultrakonzervativce, který má Ukrajinu za pouhý přízrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladimir Medinskij (51), jeden z nejznámějších ruských ultrakonzervativních politiků, vedl v pondělí jednání se zástupci Kyjeva v Bělorusku, sotva týden poté, co označil Ukrajinu za „historický přízrak“. Napsal to britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Ukrajinsko-ruské jednání probíhalo na blíže nespecifikovaném místě Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem.

Článek

Den po uznání nezávislosti povstaleckých území na východě Ukrajiny Putinem označil Medinskij tento krok za „historický – takový, z nějž dýchají dějiny“. A pokračoval: „Novodobý stát, který se obvykle nazývá Ukrajina, je historický přízrak, daný dohromady v důsledku taktických rozhodnutí politiků za konkrétních okolností.“

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ocenil Medinského jako muže, který „má jisté obchodní vlastnosti a je zběhlý v nejhlubších odborných analýzách“. „Je poradcem prezidenta. Je představitelem na nejvyšší úrovni. To vše je pro vedení jednání zapotřebí – a prezident to vzal v úvahu,“ řekl Peskov podle ruské agentury TASS.

ANALÝZA: Putinovy fantasmagorie o Ukrajině a jak to bylo doopravdy

Válka na Ukrajině

Jmenování Medinského vyjednavačem s Ukrajinou vyvolalo u některých Rusů otřes.

Kněz Andrej Kurajev označil tento krok za „urážku“ Ukrajiny. „V tomto případě by Ukrajina měla nominovat Ljaška,“ napsal v narážce na ukrajinského ultranacionalistu Oleha Ljaška.

Exposlanec Medinskij proslul sérií knih s názvem Mýty o Rusku, v níž napadá západní historiky za šíření stereotypů o Rusech jako násilnících, opilcích a lenoších.

V letech 2008–2012, za prezidenta Dmitrije Medveděva, byl Medinskij považován za okrajovou, radikální figuru s ultrakonzervativními imperiálními názory. Po návratu Putina do funkce se stal ministrem kultury. V této funkci mj. vetoval státní financování filmů, které podle něj očerňovaly Rusko. Proslul výrokem, že nevidí „žádný smysl v natáčení filmů, které plivou na úřady“.

Lavrov: Třetí světová válka by byla jaderná

Zahraniční

Nesouhlasíš s legendou o panfilovcích? Jsi špinavá verbež!

V roce 2015 se Medinskij ohradil proti historikům vyvracejícím legendu o 28 vojácích Panfilovovy divize, kteří údajně položili život při zastavování německých tanků v zimě roku 1941. Jednomu z panfilovců je přisuzován výrok „Ustoupit není kam – za námi je Moskva“.

Poté byl odvolán šéf ruského státního archivu a Medinskij řekl: „I kdyby byl tento příběh od začátku do konce vymyšlen, i kdyby žádný Panfilov neexistoval, i kdyby nic nebylo, je to posvátná legenda, do které se nemělo zasahovat. Lidé, kteří to dělají, jsou špinavá verbež.“

Rusové decimují Mariupol, je bez tepla a vody, mezi zraněnými jsou znovu děti

Válka na Ukrajině

V roce 2016 se Medinskij dostal do sporu o svou doktorskou práci, kterou dva významní ruští historici označili za „propagandistický pamflet“. Odborná rada ruské Nejvyšší atestační rady pak vyzvala, aby mu byl titul odebrán. Dospěla k závěru, že téma práce je vágní, „jednoduše nevědecké a místy přímo absurdní“, přičemž „ignoruje prameny, pokud jsou v rozporu s tezí“. Atestační komise mu však titul ponechala.

Ruská vojenská historická společnost, kterou Medinskij vede, se podílí na vykopávkách hrobů obětí Stalinovy tajné policie. Podle listu The Daily Telegraph tvrdí, že nalezená těla jsou ve skutečnosti sovětští vojáci popravení Finskem. To se stalo roku 1939 obětí sovětského útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám