Hlavní obsah

Rusové decimují Mariupol, je bez tepla a vody, mezi zraněnými jsou znovu děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod palbou ruského raketového dělostřelectva se v úterý večer ocitlo město Mariupol v Doněcké oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Všechny městské čtvrti v přístavu u Azovského moře se staly terčem mohutného útoku, oznámil Pavlo Kyrylenko, šéf doněcké oblastní vojenské správy.

BEZ KOMENTÁŘE: V Mariupolu bylo kriticky zraněno nejméně osm civilistůVideo: AP

 
Článek

Přinejmenším dvě desítky civilistů byly v úterý v podvečer zraněny. Počet obětí nebyl před uzávěrkou listu upřesněn.

Foto: AP

Lékař nese novorozence do improvizovaného krytu v nemocnici v Mariupolu.

Střelbu na školu a obytné čtvrti hlásily úřady již dopoledne. Město se zhruba půlmilionem obyvatel zůstalo přitom po leteckém náletu bez dodávek tepla a vody.

Situace ve městě je složitá, ale je pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny, Národní gardy a pluku Azov
Vadym Bojčenko, starosta

„Situace ve městě je těžká a složitá, ale je pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny, Národní gardy a pluku Azov,“ řekl v televizi Ukrajina 24 Vadym Bojčenko, starosta města.

Rusům jsme vyřadili špionážní satelity, jedou naslepo, hlásí Anonymous

Bezpečnost

Životy riskují i oligarchovi lidé

„Jsou to nacisté. Páchají genocidu ukrajinského lidu. Chtějí nás zastrašit, ale město brání stateční obránci,“ zdůraznil na adresu ruských jednotek. „Snaží se (ruská armáda) proniknout ze všech stran. Boje neutichají ani na minutu. Rozbili nám celou důležitou infrastrukturu,“ řekl v emotivním projevu.

Foto: AP

Zranění civilisté v Mariupolu.

Foto: AP

Zranění civilisté v Mariupolu.

„Jejich postup se neliší od fašistických nacistických sil, které ve 40. letech okupovaly a blokovaly město. Mezi oběťmi jsou starci, ženy a děti,“ řekl. Záběry z mariupolské nemocnice přinášejí otřesná svědectví zraněných mladých lidí i dětí, v suterénní místnosti se krčí desítky matek s novorozenými dětmi.

Pomoct s obnovením dodávek elektřiny se snažily energetické podniky, které patří Rinatu Achmetovovi, považovanému za nejbohatšího Ukrajince. „Jejich zaměstnanci se nebojí jít pod palbu a opravují sítě, abychom obnovili dodávky elektřiny a tepla,“ řekl Bojčenko.

Vlaky plné ukrajinských matek s dětmi míří do Prahy. Migrační vlna nastupuje

Domácí

„Celý byznys a město se sjednotily ve jménu jednoho cíle – zachránit ukrajinský Mariupol,“ dodal.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: V Mariupolu bylo vážně zraněno nejméně osm civilistů.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Holčičku zraněnou při ruském útoku v Mariupolu museli záchranáři oživovat.

Pode Kyrylenka je Mariupol a také další město Volnovacha místem nejostřejších bojů v Doněcké oblasti. „Usilujeme o zelený koridor pro dodávky humanitární pomoci, léků, potravin a vody a také evakuaci obyvatel,“ napsal na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám