Hlavní obsah

Francie umístila v Rumunsku nový raketový systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie kvůli hrozbám souvisejícím s ruskou agresí na Ukrajině umístila na základně Severoatlantické aliance v Rumunsku nový raketový systém protivzdušné obrany. Podle francouzských médií to ve čtvrtek oznámil mluvčí generálního štábu francouzské armády Pascal Ianni.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Mluvčí upřesnil, že jde o systém země-vzduch nové generace Mamba, který „dokáže zajistit ochranu silám působícím v dané oblasti“. Jeho umístění v Rumunsku je určeno především k ochraně letecké základny Aliance, na níž se nachází několik tisíc vojáků, a k „posílení odrazující a obranné pozice NATO na východním křídle v Evropě“.

V prohlášení, které zveřejnil francouzský generální štáb, se mimo jiné konstatuje, že systém Mamba byl do Rumunska vyslán vzhledem „k hrozbám, jež představuje konflikt na Ukrajině“.

Mamba je podle ujištění Paříže propojená s obranným systémem Rumunska i NATO.

Rusko vyhostí přes šedesát francouzských a španělských diplomatů

Evropa

Francouzské ozbrojené síly jsou podle generálního štábu v Rumunsku od 26. února. Původně nouzové rozmístění asi 500 vojáků v této zemi se ale od té doby stalo trvalým, včetně rotačního střídání belgické a nizozemské jednotky.

„Jedná se o jeden ze čtyř dodatečných praporů NATO rozmístěných na východním křídle Aliance,“ sdělil štáb. Další tři prapory se nacházejí na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajině 24. února. Brutální postup sil agresora při dobývání a okupování ukrajinských měst a obcí, nešetřících ani civilní obyvatelstvo, vyvolal ve světě širokou odsuzující reakci. Řada států, včetně USA a zemí EU, poskytla a poskytuje Ukrajině pomoc finanční i v dodávkách zbraní.

Zelenskyj: Macron jako prostředník selhal

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám