Hlavní obsah

Rusko vyhostí přes šedesát francouzských a španělských diplomatů

Moskva

Rusko ve středu prohlásilo 34 francouzských diplomatů za nežádoucí osoby. Zemi musí opustit do dvou týdnů, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Jedná se o odvetnou reakci na vyhoštění 41 ruských diplomatů z Francie. Opustit Rusko musí z téhož důvodu i 27 španělských diplomatů, uvedla RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Budova francouzského velvyslanectví v Moskvě

Článek

O vyhoštění španělských diplomatů informovalo španělského velvyslance v Moskvě Marcose Góméze Martíneze ruské ministerstvo zahraničí, které si ho předvolalo kvůli vyhoštění 17 ruských diplomatů ze Španělska. Jde o reakci na stejný krok Madridu.

„V odpověď 27 zaměstnanců španělského velvyslanectví v Moskvě a španělského generálního konzulátu v Petrohradu bylo označeno za nežádoucí doby. Musejí opustit zemi do sedmí dnů,” uvedlo ministerstvo.

Rusko také informovalo francouzského velvyslance v Moskvě Pierra Levyho o vyhoštění francouzských diplomatů.

„Ostře jsme protestovali v souvislosti s provokativním a neodůvodněným rozhodnutím francouzských úřadů, které prohlásily 41 našich diplomatů za personu non grata. Tento krok vážně poškozuje rusko-francouzské vztahy a konstruktivní bilaterální spolupráci,” stojí v prohlášení ruského ministerstva.

Francie vyhostí šest ruských diplomatů, které označila za špiony

Evropa

Levy následně obdržel od ministerstva nótu s tím, že 34 francouzských diplomatů musí opustit Rusko do dvou týdnů.

Francie ze země původně v dubnu vyhostila 35 Rusů s diplomatickým statusem. Později stejný měsíc francouzské ministerstvo zahraničí označilo šest ruských agentů vydávajících se za diplomaty za nežádoucí osoby poté, co vyšetřování rozvědky došlo k závěru, že jednali proti francouzským národním zájmům.

Reklama

Výběr článků

Načítám