Hlavní obsah

Zelenskyj: Macron jako prostředník selhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron coby prostředník v jednáních o ukončení ruské invaze na Ukrajinu selhal. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který svého francouzského protějška zkritizoval za to, že se pokusil Vladimiru Putinovi nabídnout část ukrajinského území.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v zelené flísové bundě

Článek

„Nesmíme pro Rusko hledat východisko a Macron to dělá zbytečně,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro italskou televizi Rai 1.

„Vím, že chtěl coby prostředník mezi Ruskem a Ukrajinou dosáhnout výsledků, ale žádných nedosáhl,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Jako zbytečnou odsoudil Macronovu snahu pomoci Putinovi v tom, aby si za cenu ústupků ze strany Ukrajiny „zachoval tvář“. Naznačil, že Macron navrhoval, aby se Ukrajina vzdala části svého území.

Putin chřadne před očima, míní neuropsycholog

Zahraniční

„Nejsme připraveni někomu něco zachovávat a přicházet kvůli tomu o území. Je to ztráta času,“ prohlásil Zelenskyj.

Nikdy nejednal bez Zelenského vědomí, brání se Francouzi

Ukrajinský prezident doplnil, že v průběhu let se mnozí evropští lídři snažili najít cestu k Putinovi a k Rusku. Tyto pokusy Zelenskyj přirovnal ke snaze evropských politiků z dob druhé světové války, kteří chtěli vyhovět vůdci nacistického Německa Adolfu Hitlerovi a dovolili mu „přemýšlet o novém přerozdělení světa“.

Elysejský palác v pátek sdělil agentuře AFP, že Macron nikdy „nehovořil s Vladimirem Putinem o ničem bez předchozí domluvy s Volodymyrem Zelenským“.

Utahujeme kazajku: Británie uvalila další sankce na Putinovo okolí

Zahraniční

„Vždy říkal, že je na Ukrajincích, aby rozhodli o podmínkách jednání s Rusy,“ uvedl palác.

Ve stejný den, co vyšel rozhovor se Zelenským, jednal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se svým francouzským protějškem Jean-Yevesem Le Drianem. Poděkoval mu za to, že Francie navýšila svoji vojenskou podporu Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám