Hlavní obsah

Abramovič v Polsku? Mohl by být Putinovým vyjednavačem, píší Financial Times

Varšava
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou. Napsal to v pátek britský list The Financial Times s odvoláním na dvě osoby údajně obeznámené s touto věcí.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Zdroje The Financial Times tvrdí, že Abramovič se poté, co obdržel Putinovu podporu, setkal s vysokým představitelem úřadu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pomohl s přípravou rozhovorů.

Odkud měl ruský oligarcha do Polska přicestovat, Financial Times neuvádějí. Na sociálních sítích se nicméně množí nepotvrzené zprávy, že ruský miliardář Roman Abramovič přijel do Polska z Ukrajiny, upozornil zpravodaj České televize Andreas Papadopulos.

Podle informací polské televize TVN by se mohl ruský miliardář dokonce neformálně setkat s americkým prezidentem Joe Bidenem, který do Polska přicestoval. O možném zapojení Abramoviče do vyjednávání svědčí i informace amerického deníku The Wall Street Journal.

Ten ve čtvrtek s odvoláním na informované osoby napsal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v nedávném telefonátu s americkým prezidentem Joem Bidenem přimlouval, aby Američané nezařazovali Abramoviče na svou černou listinu.

Zelenskyj požádal Bidena, aby nesankcionoval Abramoviče. Má pomoct při vyjednávání

Válka na Ukrajině

Někteří západní činitelé informovaní o průběhu rozhovorů zpochybnili, zda Abramovič v jejich přípravě vůbec nějakou roli sehrál.

Podle dalších se mohl pokusit zveličit své zásluhy ve snaze zabránit tomu, aby se stal terčem západních sankcí a neztratil tak kontrolu nad svými aktivy v Británii, včetně fotbalového klubu Chelsea.

Jednání o příměří s ohlášenými dílčími úspěchy mezitím nadále pokračují, přestože se Kyjev a jeho západní spojenci obávají, že Moskva jich může využít, aby získala čas pro přeskupení sil.

Ruský vyjednavač: Rozhovory se točí na místě, nevyvolává to optimismus

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám