Hlavní obsah

Ruský vyjednavač: Rozhovory se točí na místě, nevyvolává to optimismus

– Moskva

Rozhovor mezi Ukrajinou a Ruskem se točí na místě, řekl v pátek vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij. Popřel tak zprávu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že se ve čtyřech z šesti otázek dosáhlo shody.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij

Článek

„Jednání v režimu videokonferencí probíhala celý týden od pondělí do pátku a budou pokračovat i zítra,“ řekl TASS Medinskij.

„Konají se v režimu videokonferencí mezi expertními skupinami,“ přiblížil. „Dvakrát až třikrát týdně se konají mezi vedoucími delegací, naposledy včera večer,“ dodal Medinskij. „Nyní se pozice sbližují v sekundárních otázkách, ale v těch hlavních politických se fakticky točíme na místě,“ zdůraznil.

Současný stav podle něj „nevyvolává optimismus“. „Zatím nedošlo k žádnému posunu v principiálních pozicích, na kterých ruská strana trvá,“ uvedl.

Duda svérázně reagoval na výhrůžky Moskvy: V Polsku máme takové rčení...

Válka na Ukrajině

Odmítl tvrzení, že došlo v k „velkému pokroku“, což prý mělo zaznít z ukrajinské strany. Na čí slova a ze kdy konkrétně reagoval, neupřesnil.

Medinskij řekl, co Rusko požaduje: „Trváme na komplexní smlouvě, která kromě neutrálního statusu Ukrajiny, kromě garance bezpečnosti Ukrajiny stanoví ještě celou řadu pro nás důležitých otázek – demilitarizaci, denacifikaci a uznání Krymu i Donbasu, stejně jako celou řadu dalších témat. Bez jejich řešení je uzavření dohody nepravděpodobné,“ řekl vyjednavač TASS.

O stejných požadavcích včetně absurdního požadavku na denacifikaci mluvil v pátek i bývalý ruský prezident a místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv.

Za všechno může výhradně Putin. Medvěděv se distancuje od invaze

Válka na Ukrajině

Ukrajinská strana se podle něj stará především o získání bezpečnostních garancí od třetích stran v případě, že Ukrajina nevstoupí do NATO. „To je naprosto pochopitelné stanovisko,“ uznal.

Jinak se mu ale zdá, že se Kyjev snaží jednání prodlužovat. „Bohužel vidíme ze strany ukrajinských kolegů snahu prodlužovat jednání. Nikam nespěchají, věří, že čas pracuje pro ně, a otevřeně říkají, že mají mnoho center, se kterými je potřeba určitá rozhodnutí koordinovat,“ poznamenal.

Ještě dva kroky k míru? Ukrajinci rozporují Erdoganova slova

Válka na Ukrajině

Medinskij zdůraznil, že si ukrajinští vyjednavači často berou čas na rozmyšlenou a konzultace s dalšími stranami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že Ukrajinci dospěli s Ruskem ve shodě ve čtyřech ze šesti bodů, to ale Kyjev popřel.

„Žádná shoda s Ruskem ve čtyřech bodech zmíněných tureckým prezidentem nepanuje," řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba listu Ukrajinska pravda. „Jediným státním jazykem na Ukrajině je a bude ukrajinština. A vůbec, klasifikace klíčových témat rozhovorů na čtyři či jiný počet bodů je nekorektní,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám