Hlavní obsah

Zelenskyj požádal Bidena, aby nesankcionoval Abramoviče. Má pomoct při vyjednávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zkraje března připravili úředníci amerického ministerstva financí soubor sankcí, které měly za cíl v souvislosti s invazí na Ukrajinu potrestat rusko-izralského oligarchu Romana Abramoviče. Tento krok však americká administrativa zatím neohlásila. Důvod? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobně požádal šéfa Bílého domu Joea Bidena, aby počkal. Abramovič by totiž podle něj mohl pomoci s vyjednáváním o ukončení ruské agrese na Ukrajině, informuje list Wall Street Journal.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Majite lChelsea Roman Abramovič

Článek

Wall Street Journal se v článku odvolává na „lidi obeznámené s plány” americké administrativy. Bílý dům informaci odmítl potvrdit.

„Nebudeme vám říkat, co zaznělo v soukromých rozhovorech mezi prezidentem Bidenem a prezidentem Zelenským," řekla listu Emily Horneová, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu.

Abramovičova lodi, idi na chuj! Ukrajinští jachtaři se v Turecku pokusili o nemožné

Válka na Ukrajině

Abramovič se domnívá, že je schopen využít svého postavení v ruské podnikatelské komunitě a pokusit se usnadnit jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, řekl listu člověk z jeho okolí.

Mluvčí mlží

Zatím ale není jasné jasné, zda už Abramovič s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mluvil, nebo co pro zprostředkování rozhovorů udělal.

Soukromý tryskáč ruského miliardáře Abramoviče byl spatřen v Izraeli

Válka na Ukrajině

„V zájmu úspěchu vyjednávání není vhodné komentovat proces ani účast pana Abramoviče," uvedl v prohlášení oligarchův mluvčí. „Jak jsme již dříve uvedli, na základě žádostí, mimo jiné i od židovských organizací na Ukrajině, dělá (Abramovič) vše pro to, aby podpořil úsilí směřující k co nejrychlejšímu obnovení míru,” dodal.

Abramovičova soukromá letadla v posledních týdnech pendlují mezi Ruskem, Tureckem a Izraelem. Na konci února byl prý spatřen v běloruském Minsku. Ukrajinská ambasáda v Izraeli uvedla, že nemá „žádné informace o tom, že by byl zapojen do mírových rozhovorů”.

Spojené království, Evropská unie a Švýcarsko již na Abramoviče sankce uvalily, právě kvůli jeho vazbám na  Putina. Britská vláda mimo jiné převzala kontrolu nad prodejem Abramovičem vlastněného fotbalového klubu Chelsea.

Abramovič prodává Chelsea

Válka na Ukrajině

Rozhodnutí Američanů pozdržet sankce proti Abramovičovi je listem Wall Street Journal popisováno jako nečekaný zvrat, jelikož dosavadní strategie Západu byla potrestat ruské oligarchy s vazbami na Kreml ve snaze vyvinout tlak na ruského prezidenta Putina, aby agresi na Ukrajině ukončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám