Hlavní obsah

Zápasník Grznár chce válku. Vyšetřuje ho policie

V souvislosti s válkou na Ukrajině prověřuje policie desítky případů možného nezákonného schvalování této ruské invaze. Mezi těmi, kteří se dostali do hledáčku kriminalistů, je podle zjištění Práva také známý český profesionální kulturista, zápasník MMA, fitness trenér a v poslední době i youtuber Filip Grznár.

Vyjádření Filipa Grznára na Instagramu Video: Instagram Filip Grznár

 
Článek

Sedmatřicetiletý sportovec v březnu na sociální síti Facebook veřejně vychvaloval válku. Dokonce uvedl, že se těší, až vypukne v Česku.

„Má to jednu velkou výhodu. Ve válce neexistuje právo. Ve válce můžeš páchat trestnou činnost jako vzteklej, což se mně líbí, to je sen. A přežijou jen ti nejsilnější. Prostě chci, aby v České republice byla válka, prostě chci, ať to Rusko nebo kdokoli jiný přijde na nás… Chci válku,“ řekl Grznár v první části videa z minulého týdne nahraného v autě, které později zmizelo, protože šlo o tzv. Facebook Story.

Za účast na protiválečné demonstraci hrozí v Rusku až 6 let vězení

Zahraniční

Nahrávka poté pokračuje na jiném místě, ale obsahově je velmi podobná. „Zkrátka a dobře válka, to je vlastně jediná svoboda, protože víš, že můžeš kdykoli chcípnout, a zároveň víš, že můžeš kohokoli zabít, a to je prostě dobrý. A tuhle svobodu já chci… Chci válku v České republice a udělám pro to všechno,“ dodal kulturista na videu, které poté kdosi sdílel i na jiných sociálních sítích.

Foto: Instagram Filipa Grznára

Grznár na videu

Jeho proslov už má policejní dohru. Podle tří na sobě nezávislých důvěryhodných zdrojů Práva už domažličtí kriminalisté zahájili proti Grznárovi úkony trestního řízení a případ dozoruje tamní okresní státní zastupitelství.

Zelenskyj měsíc od ruské invaze vyzývá svět k demonstracím

Válka na Ukrajině

Policisté kulturistu podezřívají, že se mohl dopustit buďto trestného činu podněcování útočné války, anebo také popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Za první z nich by v případě odsouzení hrozil až desetiletý trest.

To, že policie Grznára prověřuje, nepřímo potvrdila následně Právu mluvčí plzeňských krajských policistů Pavla Burešová. „S ohledem na probíhající trestní řízení nemůžeme poskytnout žádné informace,“ řekla ve středu Burešová. Podle informací Práva policisté Grznára dosud ještě ani nevyslechli a z ničeho neobvinili.

Schvalují invazi a chtějí vítat ruské tanky v ČR. Policie řeší už 240 případů

Krimi

Už byl jednou odsouzen

Grznár měl i v minulosti problémy se zákonem. Před rokem koncem března mu ústecký krajský soud pravomocně potvrdil peněžitý trest 15 tisíc korun za to, že na videu natočeném v Plzni v červnu 2017 veřejně schvaloval vraždu romského řidiče dodávky v Chomutově z května téhož roku a vyhrožoval vyvražděním dalších Romů.

Incident se odehrál na tamním sídlišti, kde nyní k deseti letům vězení odsouzený Petr Benda zastřelil romského řidiče s tím, že chtěl chránit lidi na ulici i sebe. Muž prý se svou dodávkou najížděl do lidí a jiných aut, a nakonec i proti němu. Soudy mu tehdy neuvěřily. Grznár na to pak reagoval ostrým videem na sociální síti Instagram.

Ukrajinští zemědělci chtějí sít. Navzdory válce

Válka na Ukrajině

„Nějaký cikán najížděl autem do lidí a někoho zranil. Nějaký člověk se tam proti němu ohradil, vzal legálně drženou devítku a zastřelil ho. Dobrou věc udělal. Problém je v tom, že zku… česká justice ho bude posílat za katr, docela na raketu, hrozný. A cikáni chtějí dělat nepokoje a vyhrožují jeho rodině. Jestli to udělají, tak si pro ty cikány jedu do Chomutova. Vyvraždím to,“ uvedl Grznár ve zmíněném videu.

Reklama

Výběr článků

Načítám