Hlavní obsah

Zelenskyj měsíc od ruské invaze vyzývá svět k demonstracím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lidi po celém světě, aby podpořili Ukrajinu a přesně měsíc od ruské invaze vyšli do ulic demonstrovat. Ve videonahrávce zveřejněné na sociální síti Telegram v noci na dnešek apeloval i na občany Ruska a vzkázal jim, že mír je i v jejich zájmu, protože ukončí posílání jejich dětí na smrt na cizím území.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Vyjděte ven ze svých kanceláří, bytů, škol a univerzit. Přijďte ve jménu míru, s ukrajinskými symboly a podpořte Ukrajinu a život,” řekl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident se obrátil i na ruské publikum. „Jsem si jistý, že mnoho z vás je znechucených politikou vlastního státu... Lživými zprávami propagandistů na internetu,” řekl.

Zelenskyj požádal Bidena, aby nesankcionoval Abramoviče. Má pomoct při vyjednávání

Válka na Ukrajině

„Děláme všechno pro to, abychom tuto válku ukončili. A až uspějeme - a to se určitě stane -, můžete si být jistí jednou věcí: vaše děti už nebudou posílat na smrt v naší zemi, na našem území,” dodal.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu přesně před čtyřmi týdny, 24. února. Stále ale trvá na tom, že proti sousední zemi nevede válku, a hovoří o speciální vojenské operaci, jejímž cílem je podle Moskvy „denacifikovat” Ukrajinu a ochránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám