Hlavní obsah

Ukrajinští zemědělci chtějí sít. Navzdory válce

Boje s ruskou armádou, zaminovaná pole, nedostatek paliva či hnojiv zhatily letošní jarní zemědělské práce na Ukrajině. Zemědělci se přesto chystají sít a shánějí pracovní síly i finance.

Foto: Foto Profimedia.cz

Místo pluhu ukrajinští farmáři zatím tahají ruskou vojenskou techniku.

Článek

„Na naší půdě, ať se stane cokoli, se musí letos na jaře, stejně jako kdykoli na jaře, uspořádat plnohodnotný jarní výsev. Jak jen to půjde. Protože je to život. Náš život. Naše budoucnost a naše vítězství,“ citoval portál Forbes.ua prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Ukrajinci se vzmáhají k protiútokům. Opět ovládli Makariv

Válka na Ukrajině

Upozornil, že se zemědělci musí v nejbližších dnech rozhodnout, jak budou postupovat, a jde přitom o potravinářskou bezpečnost Ukrajiny.

„Regiony, které pohltila válka, ze zemědělských prací vypadávají. Na místech, kde se bojuje, chybí technika i pracovníci kvůli odvodu lidí do ozbrojených sil a územní obrany,“ řekla Marija Kolesnykovová ze společnosti ProAgro Group.

Polní práce podle tamních expertů měly začít už tento měsíc a skončit v dubnu. Kvůli ostřelování však na polích v Černihivské, Poltavské, Charkovské, Sumské, Žytomyrské či Chersonské oblasti nepřipadají v úvahu. Podle Kolesnykovové by vláda měla neprodleně připravit „Marshallův plán“ pro agrární sektor.

Obilnice Evropy

„V případě optimistického scénáře a ukončení války do měsíce Ukrajina musí soustředit zdroje – palivo, hnojiva, pracovní síly – a poslat je do oblastí, které neutrpěly válkou. Rychle se také musí odminovat pole se zapojením západních i ukrajinských specialistů. To umožní letos získat alespoň takovou úrodu jako před pěti lety,“ věří.

Rusko přišlo o evropská meteorologická data

Válka na Ukrajině

Ukrajina loni coby pověstná obilnice Evropy měla rekordní úrodu obilí a luštěnin – 84 milionů tun, zatímco v roce 2016 získala asi 64 milionu tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám