Hlavní obsah

Znovuotevření škol v Norsku epidemii koronaviru nerozdmýchalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Dubnové znovuotevření jeslí, školek a prvního stupně základních škol v Norsku nemělo za následek opětovné zesílení koronavirové epidemie. Konstatovaly to v pondělí podle agentury AFP zdravotnické úřady skandinávské země, v níž se tento týden otvírají i další stupeň základní školy a střední školy.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Norsko patřilo mezi první evropské země, které přistoupily k otvírání školek a mateřských škol, v Norsku nazývaných "barnehager". Otevřelo je už 20. dubna. O týden později je následoval první stupeň základních škol.

Znovuotevření těchto zařízení, která byla mimo provoz od 12. března, vyvolalo znepokojení zejména mezi rodiči. Na Facebooku dokonce vytvořili skupinu s názvem "Moje dítě nesmí být pokusným králíkem na covid-19", k níž se připojilo na 27 tisíc členů.

Kolektivní imunita se projeví v květnu, slibuje Švédům epidemiolog. Mrtvých zatím přibývá

Koronavirus

"Do této chvíle jsme nezaznamenali, že by otevření škol a barnehager mělo negativní dopad na epidemiologickou situaci," uvedl na pondělní tiskové konferenci zástupce norského institutu veřejného zdraví Frode Forland.

Už by se to projevilo

"Pokud by uvolnění opatření mělo takový důsledek, dnes už bychom to museli pomalu vidět na nárůstu počtů infikovaných," řekl. Toto zjištění se podle něj vtahuje také na znovuotevření kadeřnictví či fyzioterapeutických služeb z 27. dubna. Forland ale připustil, že v tomto případě je možná ještě "trochu brzy" na to, aby se uvolnění projevilo na počtu hospitalizovaných. Úřady však podle něj situaci bedlivě sledují.

Těhotenství nezvyšuje riziko těžšího průběhu nákazy koronavirem, tvrdí lékaři

Koronavirus

V jeslích, školkách a školách platí přísná hygienická opatření. Děti jsou v malých skupinách, omezeny jsou kontakty mezi nimi a vyučování se odehrává pokud možno venku.

V Norsku, které má 5,4 milionu obyvatel, bylo dosud evidováno přes 8100 případů koronavirové nákazy, která si vyžádala 224 obětí. Za poslední den přibylo 17 nakažených a pět zemřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám