Hlavní obsah

Základní informace pro cestování a pobyt v Řecku

Novinky, jem, mšv
Atény
Aktualizováno

Úřady v Řecku k 9. říjnu zaznamenaly evidovaly 21 381 nakažených, z čehož více než polovina jsou aktivní případy. O život koronavirus připravil 430 osob. Cestování do Helénské republiky a pobyt v ní patří ke spíš bezpečnějším cestovatelským počinům. Ovšem Řecko si svou „koronavirovou bezpečnost” chrání a od 28. září vyžaduje test na koronavirus.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Za touto podívanou přijedou do řecké Oie asi dva miliony turistů ročně.

Článek

Turisté musí nadále dbát na včasné vyplnění on-line formuláře, nejdéle 24 hodin před odletem, na jehož základě se jim vygeneruje QR kód potřebný ke vstupu na řecké území. Formulář najdete ZDE.

Po vyhodnocení formuláře obdrží každý cestující elektronicky individuální QR kód, jímž se musí (v elektronické nebo tištěné podobě) prokázat při nástupu na palubu letadla a při vstupu na území Řecka, a to jak letecky, tak trajektem či po silnici.

Čerstvé negativní testy jsou od konce září požadovány již nejen pro ty, kteří vstoupí do země po zemi, ale i pro ty, kteří přicestují letecky. Na některých místech je možnost podstoupit test po příletu, nemá-li jej člověk k dispozici. V případě odmítnutí dochází k odepření vstupu do země.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ortodoxní kostel a panorama Firy při pohledu z jednoho z luxusních hotelů

Roušku s sebou

Na veřejnosti řecké úřady doporučují dodržovat odstup, ideálně 1,5 až 2 metry. Nošení roušky je povinné ve zdravotnických zařízeních, hromadné dopravě, v taxi a výtahu, jakož i v obchodních domech a centrech. Porušení je pokutováno 150 eury, upozornilo na svých stránkách ministerstvo zahraničí. Rouška je doporučena také v obchodech a uzavřených prostorách

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Athénách:
Telefon: +30-210-67 299 13
Email: athens@embassy.mzv.cz
Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR k Řecku a podmínkám vstupu do země

Řecko je mezi turisty oblíbené zejména pro množství různě velkých i klidných ostrovů rozesetých po Egejském moři. Těmi nejznámějšími jsou Rhodos, Kos, Kréta, Zakynthos, Korfu, Mykonos nebo Santorini. Všechny mají však společné jedno — malebné pláže s tyrkysovým mořem.

Řecký ostrůvek připomínající Itálii se těší na turisty. Ti jej zatím skoro neobjevili

Cestování

Na plážích je třeba dodržovat pravidla sociálního odstupu. Lehátka od sebe budou tedy mnohem dál, na ostrově Santorini návštěvníci dokonce mají i plexisklové boxy. Něco takového ovšem není nařízeno vládou, proto se turisté nemusejí bát, že by se v horku smažili za plexisklem na všech plážích.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Výhledy z akropole na Rhodu stojí i za výšlap.

Památky v Řecku se postupně otevřely. Návštěvníci se mohou opět podívat například do athénské Akropole a na další venkovní archeologické lokality. Je však limitováno množství lidí, kteří do areálu mohou. Úplný zákaz prohlídek platí pro velké skupiny s průvodcem. Muzea v zemi otevřela 15. června.

Santorini se připravuje na návštěvníky, na plážích jsou plexiskla

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám