Hlavní obsah

Řecký ostrůvek připomínající Itálii se těší na turisty. Ti jej zatím skoro neobjevili

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slyšeli jste už někdy o řeckém městě Ermupoli? Hlavní město ostrova Syros není nikterak vyhlášenou destinací. Rušné město není plné romantických zákoutí, jak býváme u řeckých městeček zvyklí. Rozlehlá náměstí, kostely i pastelově zbarvené vily připomínají spíše Itálii. A i proto se někdy tomuto ostrovu s 22 tisíci obyvateli přezdívá „malá Itálie“.

Foto: Profimedia.cz

Město Ermupoli

Článek

O ostrově Syros až do minulého roku slyšeli skutečně spíše ti největší nadšenci. V roce 2019 tam však začaly stavět lodní spoje plující mezi přístavem Piraeus a ostrovem Mykonos. A mezizastávka tam zavedla i určité množství turistů, které toto místo příjemně překvapilo.

Foto: Profimedia.cz

Ermupoli

Městečko Ermupoli, založené ve 20. letech 19. století, je hlavní atrakcí ostrova. Založili jej uprchlíci z ostrovů Chios, Psara, Kasos a Kréta v době řecké osvobozenecké války. Tito zruční stavitelé lodí a obchodníci z nového města učinili významný řecký přístav. Ulice opravdu více připomínají Itálii než Řecko, gastronomie však dominuje ryze řecká.

Ortodoxní či katolický?

I středověké městečko Ano Syros ležící na kopci je už o poznání řečtější. Tam se už dočkáte úzkých uliček a pro Řecko tolik typických bílých domků. Jen zdejší klášter asi překvapí tím, že patří kapucínům. V kostelech pak najdete varhany a na první pohled je patrné, že jde o katolické svatostánky. Jak to? Město Ermupoli je ortodoxní, ale zbytek Syrosu je katolický.

Foto: Profimedia.cz

Ano Syros je městečko, které řecký původ rozhodně nezapře.

Alespoň na plážích nečíhá žádné překvapení. A pokud v některých ohledech postrádá Syros trochu toho typického řeckého šarmu, vynahrazují to dosyta místní lidé, kteří ještě nejsou takříkajíc zkažení turismem. Ti tak nyní pouze čekají, zda bude jejich loňské turistické „poprvé“ pokračovat i letos a těší se, až se turistický ruch uvede opět alespoň částečně do chodu.

Tím, že ostrov v turistických průvodcích víceméně vůbec nefiguruje, můžete se alespoň zatím stále cítit tak trochu jako objevitelé nové destinace. A kdo ví, když se budete doptávat, možná na ostrově narazíte i na dílo nesoucí magický podpis „El Greco“...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám