Hlavní obsah

Volby v době epidemie jsou skandál, děsí se polský virolog

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku se schyluje ke smutnému světovému rekordu. Podle týdeníku Polityka není na planetě země, kde by ani týden před původně stanoveným termínem prezidentských voleb nikdo nevěděl, na základě jakého rozhodnutí, kdy a zda vůbec budou. V podstatě celé Polsko čeká, jak dopadne hlasování 7. května v Sejmu, které by mělo vzhledem k pokračující pandemii koronaviru rozhodnout o korespondenčním hlasování.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Návrhy, jak by se měly volby v mimořádně složitých časech, které prožívá i Polsko, uskutečnit, se však do poslední chvíle množí jako králíci a politici při tom dělají neuvěřitelná salta,“ napsal list Gazeta Wyborcza.

Upozornil, že podle posledního jednání vládního Práva a spravedlnosti (PiS) by se už volby neměly uskutečnit v původně stanoveném termínu 10. května a korespondenčně – protože roznést 30 milionů volebních lístků do více než 15 milionů domácností za tři dny není možné –, ale 23. května, a to tradičně ve volebních místnostech.

Chaos před polskými prezidentskými volbami

Evropa

„PiS přesně neví, zda při hlasování bude mít v Sejmu většinu, ale za chvíli se může objevit úplně jiný scénář. Nic není jasné i proto, že opozice je ve věci značně rozdělená, což je až příliš pesimistické,“ dodal.

Testů je málo

„V množství uskutečněných testů na covid-19 je Polsko na samém dně v Evropě a jen o něco výš než africké země, což znamená, že několik desítek tisíc nediagnostikovaných lidí chodí nadále po polských ulicích a šíří nákazu,“ upozornil přední virolog Krzystof Simon.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Malgorzata Kidawová-Blońská, prezidentská kandidátka středové Občanské platformy,

„V období epidemie a obrovských problémů našeho zdravotnictví jsou jakékoli volby zkrátka skandálem a na tom budu vždy trvat,“ řekl.

Podobný názor má i předseda Státní volební komise Sylwester Marciniak, který řekl, že „chybějící právní předpisy pro výkon korespondenčního hlasování je činí 10. května neuskutečnitelnými“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám