Hlavní obsah

Většina Čechů už se pandemie koronaviru nebojí, opatrnosti ubývá

Z nejnovějších dat společnosti STEM/MARK vyplývá, že více než polovina Čechů už se pandemie nového koronaviru neobává. Agentura sleduje náladu ve společnosti každý týden od 30. března. Poslední vlna dotazování se uskutečnila ještě před čtvrtečním uvolněním vládních restrikcí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak se změnil přístup k epidemii koronaviru Covid-19

Článek

Nákazy novým koronavirem se obává podle posledního průzkumu necelá polovina Čechů. Za poslední tři týdny tak byl ve výsledcích průzkumu zaznamenán pokles obav z nákazy o jednu třetinu.

„Největší skokový rozdíl byl zaznamenán u lidí, kteří uvedli, že se u nich obava z nákazy dokonce snížila. Podíl těchto lidí narostl více než desetkrát za poslední tři týdny,” komentuje data analytik výzkumné agentury Bohumil Hurda a poukázal na zajímavost, že se přestává bát i nejrizikovější skupina žen nad 60 let. Právě ženy se přitom v první vlně výzkumu obávaly nákazy novým koronavirem podstatně více než muži.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Snažíte se vyhýbat kontaktu s jinými lidmi?

Se schvalováním jsou lidé opatrnější

Z posbíraných dat dále vyplývá, že naprostá většina dotazovaných schvaluje opatření, které doposud vláda učinila proti šíření koronaviru. „Lidé jsou však v poslední době opatrnější a místo možnosti ‚určitě schvaluji‘ volí možnost ‚spíše schvaluji‘. Je to dáno hlavně tím, že obavy z nákazy koronavirem postupně klesají a část obyvatel již volá po zrušení různých nařízení a zákazů, které je momentálně jen omezují,” říká Hurda.

„Lidé rovněž začínají být skeptičtější v tom, kdy se vrátí život do normálních kolejí. Přestože koncem března předpokládali, že se život do normálních kolejí vrátí do letních prázdnin, nyní se téměř zdvojnásobilo množství těch, kteří si myslí, že to bude až v průběhu prázdnin, případně na podzim,“ doplňuje Hurda.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Máte obavy z vycházení ven?

Ačkoliv obava z přímého nakažení klesá, osm z deseti lidí se stále snaží vyhýbat kontaktu s ostatními osobami. Z dat vyplývá, že kontaktu se bojí více ženy než muži. Největší zlom byl zaznamenán na Moravě, kde se podle výzkumné agentury za poslední tři týdny dokonce zpětinásobil počet lidí, kteří se již nesnaží vyhýbat kontaktu s jinými lidmi.

Důvěrou v českou ekonomiku pandemie silně otřásla

Koronavirus

Opatrnosti ubývá

Během posledního týdne rovněž klesl o polovinu počet lidí, kteří se bojí chodit ven. Nejmenší obavy mají lidé do 30 let, kde se bojí vycházet pouze jeden z deseti dotázaných. Nejvíce se bojí vycházet Pražané, což je dáno i nejvyšší koncentrací nakažených osob.

„S ohledem na to, že se u lidí začínají snižovat obavy z nákazy koronavirem, přestávají mít strach z přímého nakažení. Postupně se přestávají bát vycházet ven a scházet se s jinými lidmi. Je znatelné, že opatrnosti u lidí postupně ubývá. Následně hrozí, že si lidé mohou začít kompenzovat sociální kontakt, o který po dobu karantény přišli a následně se ve větší míře začnou scházet s ostatními,” dodává Hurda.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám