Hlavní obsah

Vědci našli „Achillovu patu” koronaviru

Novinky,

Podle nově zveřejněné studie se vědcům podařilo objevit cosi jako „Achillovu patu” viru SARS-CoV-2, na kterou by se mohla zaměřit léčba a která může otevřít cestu pro potenciální účinnou vakcínu. Odborníci totiž zkoumali protilátku, která byla před lety odebrána vyléčenému pacientovi se SARS, a všimli si, že se zachytila na konkrétním místě na tomto viru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Protilátku nazvanou CR3022 izolovala roku 2006 farmaceutická společnost Crucell Holland B.V. v Nizozemsku. Vědecký tým z výzkumného ústavu Scripps Research v americkém San Diegu nyní objevil, že tato stejná protilátka se jako dříve u nemoci SARS, která od roku 2004 nebyla diagnostikována, zachytila na téměř stejném místě i na aktuálním vzorku koronaviru. Pozorování proběhlo s rozlišením blížícím se velikosti atomu.

Protilátka sice nový virus SARS-CoV-2 „neuchopila” tak významně, nicméně pomohla identifikovat ono místo jako možnou slabinu ve složení viru. A zároveň to neznamená, že ho přesto nemůže zlikvidovat.

„Tento vysoký stupeň podobnosti znamená, že oblast na viru má důležitou funkci, která by se mohla ztratit, pokud by došlo k významnější mutaci,” sdělili výzkumníci podle novin San Diego Union-Tribune.

Britové objevili v krvi pacienta protilátku, která může přemoci koronavirus

Koronavirus

„Znalost takto chráněných míst může pomoci při navrhování vakcín a léčiv proti SARS-CoV-2 na základě vnitřní struktury viru. Vakcína by pak mohla chránit i před jinými koronaviry - včetně těch, které se třeba objeví v budoucnu,” poznamenal hlavní autor studie Ian Wilson a pro San Diego Union-Tribune danou oblast viru označil za jeho „možnou Achillovu patu“.

Slabé místo není snadné najít

Objev, publikovaný v závěru minulého týdne v odborném časopisu Science, podle dostupných informací naznačuje, že virus by mohl být zranitelný i vůči určitým správně zvoleným medikamentům. Podle vědců ze Scripps Research je ale zásadní nejprve přesně rozklíčovat, jak se onemocnění covid-19 přesně šíří.

Doufám, že má krev pomůže v boji s koronavirem, říká vyléčená Američanka

Koronavirus

Zranitelnou oblast viru je však vždy těžké najít. „Zjistili jsme, že tato oblast je obvykle uvnitř viru skrytá a je vystavena pouze tehdy, když tato část viru změní strukturu, jako by tomu bylo u přirozené infekce,” vysvětlil spoluautor americké studie Meng Yuan.

Příprava vakcíny i v Austrálii

Vědci každopádně vše musejí ještě dále zevrubně prozkoumat, což podle nich nebude snadné. Nyní podle listu The Daily Mail hledají uzdravené pacienty s koronaviry, kteří se zotavili a jsou ochotni darovat krev ke kontrole protilátek. Toto všechno je další střípek do skládačky boje s covid-19.

Vakcínu vyvíjejí tabákové firmy i gigant Johnson & Johnson

Koronavirus

V Austrálii mezitím začalo preklinické testování vakcíny proti koronavirům. Pomocí injekcí tam na fretkách zkouší dvě případné vakcíny tamní Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) v laboratořích u Melbourne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálie zahájila první fázi testování vakcín proti koronaviruVideo: Reuters

„První fáze testování potrvá asi tři měsíce,” uvedl podle agentury Reuters ředitel CSIRO Rob Grenfell s tím, že ale jakákoli výsledná vakcína nebude veřejnosti k dispozici  před koncem následujícího roku.

Průzkum mezi lékaři: Na koronavirus je nejúčinnější lék proti malárii

Koronavirus

Vakcíny vyvíjejí a směřují k testování i jinde, například v Británii, Kanadě nebo v Izraeli.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám