Hlavní obsah

Doufám, že má krev pomůže v boji s koronavirem, říká vyléčená Američanka

Novinky,

Když byla Newyorčanka Tiffany Pinckneyová ve vážném stavu kvůli onemocnění Covid-19, mohla se tato svobodná matka podle svých slov jen modlit, že nemoc nepředala svým dvěma synům či kolegům v práci. Nyní už je ale zdravá a doufá, že v její krvi je něco, co pomůže ostatním. Pickneyová patří k prvním vyléčeným v USA, kteří k lékařským výzkumům darovali svou zotavující se krevní plazmu.

Vyléčená pacientka poskytla plazmu, aby lékaři mohli v její krvi nalézt účinné protilátky proti koronaviruVideo: Tiffany Pinckney, Novinky/AP

 
Článek

„Je skutečně ohromující vědět, že v mé krvi mohou být odpovědi pro vědce. Mohou tam existovat odpovědi pro lidi, kteří leží na nemocničních postelích a nevědí, co se stane zítra. Je to šíleně pokořující zkušenost. Je pro mě pocta, že mohu pomoci,” svěřila se agentuře AP Pinckneyová, která poskytla plazmu, aby lékaři mohli v její krvi nalézt účinné protilátky proti koronaviru.

Cílem je poskytnout příjemcům tzv. pasivní imunitu, podobně jako matka předává ochranu svému právě narozenému dítěti.
Jeffrey Henderson, Washingtonská univerzita

Odborníci se domnívají, že protilátky v těle, které si uzdravení lidé jako tato Američanka vybudovali, mohou později poskytnout určitou ochranu těm, kteří byli viru vystaveni - a možná u infikovaných také zamezí, aby mělo jejich onemocnění vážnější průběh, který může končit i smrtí.

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Koronavirus

Kromě Spojených států se nemocným s Covid-19 podává plazma vyléčených i v Itálii, jak již Novinky informovaly. I když tato plazma není přímo lék, minimálně může zmírnit průběh nemoci.

Expert na infekční choroby Jeffrey Henderson z Washingtonské univerzity vysvětluje, že záměrem je poskytnout příjemcům tzv. pasivní imunitu, podobně jako matka předává ochranu svému právě narozenému dítěti. Něco takového se podle něj uplatnilo již roku 1918 během pandemie španělské chřipky.

Jeden dárce plazmy může pomoci čtyřem lidem

„Zdá se, že to bylo účinné při předchozích epidemiích. Mělo to určitý kladný efekt při prasečí chřipce, tedy při epidemii H1N1 v letech 2008 a 2009,” dodal lékař David Reich z Nemocnice Mount Sinai v New Yorku, kde se zmíněná žena zotavovala.

„Zkrátka doufáme, že to zafunguje. Chceme udělat správnou věc pro naše pacienty. A nechceme tady jen tak nečinně stát a čekat, až nás doslova přejede parní válec. Chceme něco udělat. A doufejme, že to bude něco, co přinese něco dobrého,” shrnul.

V New Yorku nakládají mrtvoly do chladírenských vozů vysokozdvižné vozíky

Koronavirus

Každý dárce jako Pinckneyová prý může pomoci nakonec až čtyřem pacientům. Podle lékařů by ona sama již neměla být nakažlivá a měla by mít alespoň dočasnou imunitu. Přesto když jde Pinckneyová ven, raději si vezme roušku a ochranné rukavice.

Britové objevili v krvi pacienta protilátku, která může přemoci koronavirus

Koronavirus

Také například Britové se zabývají podobnou problematikou. Určitou protilátku v krvi pacienta (který se dříve uzdravil ze SARS), která může též přemoci koronavirus, objevili v březnu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám