Hlavní obsah

V Británii budou testovat vakcínu proti koronaviru v tajné laboratoři

– Londýn
Novinky,

Ve Velké Británii pokračují práce na vývoji vakcíny ChAdOx1 proti nemoci Covid-19, kterou se pokoušejí získat vědci z Oxfordské univerzity pod vedením Sarah Gilbertové. Testy na zvířatech by měly začít v příštím týdnu a testy na lidech na počátku dubna v laboratoři v Porton Down u Salisbury, kde zkoumali i jed novičok použitý při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Foto: Bing Guan, Reuters

Vývoj vakcíny

Článek

Testovat se bude na fretkách a makacích, kteří dostanu injekci s očkovací látkou předtím, než se jim dají do nosu malé dávky nového koronaviru. Testy provádí Národní infekční služba v Porton Down, protože tamní laboratoř je jednou z mála, která má povolení uchovávat vzorky koronaviru SARS- CoV-2.

Snaha je testy co nejvíce uspíšit, a tak by se mohly první testy na lidech z fáze 2 konat ještě před tím, než se ukončí testy na zvířatech, uvedl list The Times. Protože podobné vakcíny proti jiným nemocem byly bezpečné, může se proces urychlit.

Závod s časem

„Jsme si vědomi toho, že vakcína je potřeba tak rychle, jak to jen půjde, a jistě v červnu a v červenci, kdy očekáváme nejvíce mrtvých,“ řekl listu The Guardian ředitel Jennerova institutu v Oxfordu profesor Adrian Hill.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Toto není normální situace. Budeme dodržovat standardní bezpečnostní požadavky, ale jakmile budeme mít fungující vakcínu, očekáváme, že se použije rychlejší cesta k jejímu nasazení, aby ochránila životy. Čím dříve ji budeme moci poskytnout, tím lépe,“ dodal.

Vedoucí výzkumu Národní infekční služby v Porton Down Miles Carroll řekl, že se dělá vše pro to, aby se vakcína získala před vrcholem nákazy: „Víme z epidemií eboly, že i když vakcína ještě nemá licenci, může mít její použití velký vliv na potlačení epidemie.“

Vakcína ChAdOx1 se podává injekcí do svalu. Při jejím vývoji byl využit genetický kód koronaviru SARS-CoV-2 v ribonukleové kyselině a ne samotné viry, takže nehrozí nákaza očkovaných. Měla by po podání vést k tomu, že tělo bude produkovat kopie bílkovin, které používá virus při napadání lidských buněk. Mělo by to bránit šíření viru a také zabránit příliš prudké obranné reakci organismu.

Urychlení je možné, protože podobně koncipované vakcíny se použily u tisíců lidí proti TBC i koronaviru MERS nebo ebole. Zjišťovat se bude zejména to, jak funguje u starších lidí, kteří jsou nemocí nejohroženější.

Oxfordský tým může vyrobit jen malé množství dávek, takže se pak musí spojit s nějakým velkým výrobcem.

Vývoj vakcín

Vakcína ChAdOx1 je jednou z pěti, u nichž vývoj pokročil nejdále. Očkovací látka mRNA-1273, kterou vyvinula americká firma Moderna, se už testuje na lidech. První testy však slouží jen ke zjištění, zda nemá vedlejší účinky.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

Pokročil i vývoj vakcíny německé firmy Curevac, která počítá se zahájením klinických testů na počátku léta. Stejně jako kanadská firma Medicago slibuje vakcínu do listopadu.

Kanadská firma VIDO-InterVac už testuje svou vakcínu na zvířatech a testy na myších ukončili i vědci z londýnské Imperial College.

35 týmů vědců spěchá s vakcínou, mohla by být na podzim

Koronavirus

Mnozí experti však upozorňují, že vakcína bude nejdříve za 18 až 24 měsíců a i listopadový termín je nereálný. Nejde jen o délku schvalovacího procesu a toho, jak dlouho se provádějí zkoušky, ale některá látka nemusí zabírat. Navíc bude potřeba velké množství očkovací látky.

Spekuluje se proto i o tom, že by nakažení mohli proti Covid-19 získat imunitu. Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek uvedl, že už se zkoumá první nakažený pacient, zda po prodělání nemoci získal imunitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám