Hlavní obsah

V Praze už nebudou testovat seniory a lidi nad 40 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze byla v sobotu naplněna kapacita odběrů pro studii kolektivní imunity vůči koronaviru u seniorů a lidí ve věku 40 až 59 let. Chybí naopak děti a mladiství. Od neděle 26. dubna je pro ně vyhrazeno testovací místo v Kateřinské zahradě nově už od 10:00, řekla mluvčí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Petra Klusáková.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost protilátek v krvi

Článek

V hlavním městě bylo testováno za dva dny více než 3000 lidí z 5000 plánovaných. Testování v Praze zajišťuje 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Armáda České republiky.

„Zatímco v ostatních kohortách máme otestovanou většinu potřebného počtu dospělých a seniorů, u dětí je to zatím jen čtvrtina z požadované tisícovky,” uvedla Klusáková.

Pro děti a dorost je nově vyhrazeno testovací místo v Kateřinské zahradě od 10:00 do 20:00. Za první dva dny studie kolektivní imunity proti covid-19 bylo vyšetřeno 251 dětí a mladistvých. V plánu je otestovat 1000 lidí ve věku osm až 17 let.

Celkem by mělo být v Praze také 1500 lidí ve věku 18 až 39 let, 1500 lidí mezi 40 a 59 lety a 1000 lidí od 60 do 89 let.

Časosběrné video z testování na koronavirus na pražském náměstí Míru

Koronavirus

„Samotné vyšetření je triviální, odběr krve z bříška prstů,” popsal již dříve děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo. Kapka krve se pak dá spolu se dvěma kapkami reakčního činidla do testovací pipety a do deseti až 15 minut je znám výsledek: „Je-li negativní, tak se testovaný s onemocněním s velkou pravděpodobností nesetkal. Je-li pozitivní, tak onemocnění v minulosti prodělal, a to způsobem, který mohl být i bez klinických příznaků.”  Pozitivně testované podle Šeda čeká ještě klasický test z výtěru z nosohltanu a izolace do doby, než budou znát výsledek.

Lidé vzali testovací místa útokem. V Praze hlásili po čtvrthodině pro dnešek plno

Domácí

Další testovací místa jsou v Brně, v Litoměřicích a také v Olomouci, Uničově a Litovli. Poslední dvě zmíněné lokality byly na začátku epidemie dva týdny uzavřené kvůli vysokému výskytu

Reklama

Výběr článků

Načítám