Hlavní obsah

Lidé vzali testovací místa útokem. V Praze hlásili po čtvrthodině pro dnešek plno

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve čtvrtek začíná v Česku rozsáhlé plošné testování na koronavirus. Provází jej enormní zájem, takže například v Praze byla kapacita testovacích míst naplněna za 15 minut. Naplněnou kapacitu hlásí i Brno. Přítomnost koronaviru se bude zjišťovat u 27 tisíců občanů, kteří jsou dosud bez příznaků.

Živě: Otevření testovacích stanů na Náměstí MíruVideo: Novinky

 
Článek

Stovky lidí stojí v dlouhých frontách, na poslední se ve čtvrtek zřejmě nedostane. Lidé by proto měli zvážit přijít v pátek nebo v dalších dnech, řekla mluvčí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Petra Klusáková.

Pražská centra umístěná v Zítkových sadech, Kateřinské zahradě a na náměstí Míru v Praze 2 otevřela v 10:00 ráno, první lidé u nich čekali už před osmou hodinou. V Kateřinské zahradě testují do 15:00 seniory, ve frontě mezi nimi docházelo i ke konfliktům.

Odborníky a vládu zajímá, do jaké míry virus zasáhl populaci, tedy jak moc je promořená. Testuje se z kapky krve a výsledek je znám do patnácti minut.

Pro další dny by mohl být vytvořen rezervační systém, aby lidé nemuseli ve frontách trávit dlouhé hodiny. Ten byl již spuštěn v Olomouci, kde testování začne v pátek.

Foto: Novinky

Hromadné testování na Náměstí Míru v Praze

„Je to dostatečný vzorek na to, aby nám to ukázalo, jak moc je populace promořena. Ale je potřeba testování za nějakou dobu opakovat. Potom získáme číslo, které buď poroste, nebo bude klesat a ukáže nám, jak moc rychle nebo pomalu se vir šíří populací,“ řekl Novinkám epidemiolog IKEM Petr Smejkal s tím, že výsledky studie jsou důležité pro vládu, která na základě nich může rozvolňovat nebo zpřísňovat opatření.

Aleksi Šedo – děkan 1. lékařské fakulty UKVideo: Novinky

Odběrové stany jsou rozmístěny v Brně, Litoměřicích, Olomouci, Litovli/Uničově. V Praze jsou pak tři odběrová místa. Na náměstí Míru, v Zítkových sadech a v Kateřinské zahradě. Tam je dopoledne vyhrazený pouze pro osoby starší 60 let a od 15. hodin pouze pro děti a dorost.

Statistici předem pozvali na testy zástupce vybraných skupin lidí napříč celou republikou, přijít ale může kdokoliv. „Čekal jsem, že zájem o testování bude velký, ale nečekal jsem, že bude takhle enormní. Testované skupiny jsou rozdělené na mladé, dospělé, starší a ty s chronickými obtížemi,“ řekl Novinkám děkan 1. lékařské fakulty Aleksi Šedo. Hlavní podmínkou pro testování je, aby člověk přišel zdravý, bez jakýchkoli příznaků nemoci. Testování také není určené lidem, co už covid-19 prodělali.

Petr SmejkalVideo: Novinky

Příchozí bude muset podepsat souhlas se zařazením do studie a se zpracováním osobních údajů, bude mu změřena teplota bezdotykovým teploměrem a pak už následuje samotný odběr.

„Ten je velmi jednoduchý, je z krve z bříška prstu, znají to třeba diabetici. Kapička krve se pipetou přenese do testeru, dají se k ní ještě dvě kapky roztoku a během deseti patnácti minut máme výsledek,“ popisuje Šedo.

Lidé s negativním výsledkem mohou hned odejít. Ti, kterým test ukáže pozitivní výsledek, podstoupí ještě stěry z nosohltanu. Pak je zdravotníci pošlou domů do karantény, kde budou zhruba dva dny čekat na výsledek.

Závěry studie by měly být známy v průběhu května.

Testovací místa
Praha - náměstí Míru
Praha - Zítkovy sadyprostor vedle budovy ministerstva zdravotnictví
Praha - Kateřinská zahradaareál Psychiatrické kliniky VFN
Brno - Moravské náměstíplocha uprostřed náměstí
Brno - Bohunice, Univerzitní kampus MUparkoviště před univerzitním kampusem
Olomouc - hypermarket Globusprostor před hypermarketem (vedle Olomouc City)
Litoměřicepřesné místo stanu bude upřesněno
Litovelprostor před supermarketem Billa
Uničovnáměstí Osvobození

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám