Hlavní obsah

V Německu roste počet nakažených, Tübingen možná vzdá projekt na rozvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt denní karty, který rozjelo město Tübingen ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, pokračuje navzdory tomu, že v Německu razantně roste počet nakažených, píše server týdeníku Focus. Kartu dostane zájemce na základě negativního antigenního testu a díky ní může jít nakupovat, sednout si do kavárny či jít do divadla nebo na výstavu.

Foto: Reuters

Denní karta v Tübingenu

Článek

„Pokud bude v Tübingenu růst počet infikovaných a v sedmidenním sledovaném se bude blížit hodnotě 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel, popřípadě tato hranice se překročí, budeme jednat o tom, zda bude projekt pokračovat nebo se pozastaví,“ uvedlo ve středu mluvčí tamějšího ministerstva zdravotnictví. Momentálně je v Tübingen počet nakažených na 100 tisíc obyvatel na hodnotě 78,7.

Německé město ukázalo, jak se vrátit k normálnímu životu. Zavedlo denní kartu

Koronavirus

Vzhledem k situaci, kdy je Německo uprostřed třetí vlny pandemie, ministerstvo nechce, aby se projekt spouštěl v dalších městech.

Kvůli nepříznivému epidemickému vývoji krušnohorský okres Erzgebirgskreis odložil na neurčito zkušební otevření hotelů a restaurací v Oberwiesenthalu na hranicích s Českem. Otevření, které bylo plánováno na 1. dubna, se chtělo zúčastnit na 60 podnikatelů.

Necestujte, radí německá vláda. Cizinu ale nezatrhla

Evropa

Vedení Hamburku kvůli epidemické situaci vyhlásilo zákaz nočního vycházení od 21:00 do 05:00, platit začne od pátku. Školky by se měly vrátit do nouzového stavu a zřejmě se zavřou. Vyučování ve školách zůstane zachováno, ale žáci i učitelé jsou povinni se testovat.

Někteří lékaři se domnívají, že počty nakažených ovlivňuje skutečnost, že lidé už protikoronavirová opatření, jako je nošení roušek či dodržování odstupů, nedodržují. Faktem je, že plán na uzávěru během velikonočních svátků, která měla zabránit rozvoji vlny nákazy, kancléřce Angele Merkelové (CDU) nevyšel. Kvůli odporu veřejnosti ho musela odvolat.

Vláda dokonce uvažovala, že Němcům dočasně zakáže cestovat do zahraničí na dovolené, především do oblíbených destinací, jakými jsou Mallorca a další Baleárské ostrovy. Ani tento zákaz zatím neprošel.

Německo přeruší očkování, Merkelová hrozí mega uzavírkou

Koronavirus

Koronavirus se v Německu za posledních 24 hodin prokázal u dalších 17 051 lidí, minulou středu země hlásila o zhruba 1200 případů méně. Dalších 249 pacientů po nákaze koronavirem zemřelo, což je podobná bilance jako před týdnem.

Počet nových infekcí v Německu výrazně klesl v polovině února, v poslední době však nakažených přibývá. Podle odborníků to lze přičíst šíření nakažlivějších variant.

„Moje chyba, odpusťte.“ Merkelová ustoupila, tvrdý velikonoční lockdown nebude

Evropa

Země s 83 miliony obyvatel od počátku epidemie zaznamenala přes 2,8 milionu nakažených. Osminásobně menší Česká republika má přitom jen o milion nakažených méně. Přes 76 300 pacientů komplikacím spojeným s covidem-19 v Německu podlehlo. Více než 2,5 milionu se z nemoci vyléčilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám