Hlavní obsah

Německo přeruší očkování, Merkelová hrozí mega uzavírkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Během velikonočních svátků se na mnoha místech Německa zcela uzavřou očkovací centra, píše server deníku Bild. Přestává se očkovat v Sársku, Durynsku s výjimkou města Erfurt, kde by se měly vakcíny podávat, ale jen v sobotu. Očkování se přeruší o svátcích také v Braniborsku. Ani ministerstva dalších spolkových zemích, například Bádenska-Württemberska či Porýní-Falce, nevyloučila, že se vakcinace přeruší. Důvodem je, že není čím očkovat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatím by se mělo nadále očkovat v Brémách, Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku.

Podle spolkového ministerstva zdravotnictví bylo dosud dodáno 15,6 milionu dávek vakcín, z nichž bylo dosud aplikováno 12,37 milionu. Více než 3,2 milionu dávek je zatím nevyužitých.

Bělehrad očkoval zdarma zájemce ze sousedních zemí. Tvořily se fronty

Zahraniční

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo téměř 10 tisíc nových případů nákazy koronaviru. Počet je dnes o zhruba dva tisíce vyšší než minulé pondělí. Ve srovnání s předchozím pondělím mírně klesl počet úmrtí v souvislosti s covidem-19, a to na 43.

Reprodukční číslo zůstalo v pondělí nad úrovni 1,17, což ukazuje, že výskyt koronaviru roste. Mírně se zvýšil také počet nakažených za posledních 14 dnů na 100 tisíc obyvatel, a to z nedělních 130 na dnešních 134.

Odstartovaly závody testů vakcín pro děti

Koronavirus

V 274 krajích se počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období dostal přes stovku, ve 111 krajích se pohybuje mezi 50 a 100 a v 16 krajích se nachází pod úrovní 50 na 100 tisíc nakažených.

Od začátku epidemie se v Německu nákaza koronavirem prokázala u 2,78 milionu lidí. Skoro 76 tisíc z nich zemřelo.

Naštvaná kancléřka

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) vzhledem k současné pandemické situaci hrozí mega lockdownem. „Musíme dělat podstatně víc,“ prohlásila v televizní stanici ARD v pořadu Anne Will. „K zastavení exponenciálního růstu by pomohlo nejen výraznější omezení kontaktů, ale také uzavření obchodů,“ uvedla. Vyzvala spolkové země, aby v nejhůře postižených oblastech zatáhly za nouzovou brzdu a protiepidemická opatření zpřísnily.

Poukázala, že některé země se chystají opatření během Velikonoc uvolňovat. Opatření jsou nyní v Německu v dikci jednotlivých spolkových zemích. V některých jsou otevřené například obchody či kadeřnictví.

Imunolog Thon upřímně o očkování i o svých kolezích

Domácí

Kancléřka otevřeně vyhrožovala šéfům vlád, které zpřísnění odmítají. V případě potřeby znovu upraví zákon o ochraně před infekcí, aby je donutila jednat. „Nebudu nečinně stát 14 dní!“ řekla.

Její slova mířila například na nového šéfa CDU a šéfa spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armina Lascheta (60). Podle ní právě on porušil dohodnuté pravidlo „nouzové brzdy“, když otevřel obchody a kulturní instituce, když budou mít lidé negativní test. „Takhle jsem si nouzovou brzdu nepředstavovala,“ řekla Merkelová. Stejnou kritiku si vysloužil starosta Berlína Michael Müller (SPD).

Upřímný Johnson: Vakcíny máme díky své hamižnosti, přátelé

Evropa

„Nevím, jestli testy a procházky, jak je tomu v Berlíně, jsou správnou odpovědí na to, co se v tuto chvíli děje,“ řekla Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám