Hlavní obsah

Německé město ukázalo, jak se vrátit k normálnímu životu. Zavedlo denní kartu

– Tübingen

Život v téměř stotisícovém městě Tübingen ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko znovu funguje téměř tak jako před pandemií koronaviru. Obchody jsou otevřené a nikdo se tam nemusí objednávat, pokud chce nakupovat. Chcete si sednou do kavárny na cappuccino? Žádný problém. Otevřené jsou kavárny, restaurace i cukrárny. Podmínkou ale je, že se musíte prokázat speciální kartou, jejíž platnost je 24 hodin, píše server týdeníku Focus. Kartu dostane každý, kdo podstoupí antigenní test, jehož výsledek je negativní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po negativním antigenním testu dostanou lidé jednodenní kartu, se kterou mohou v Tübingenu do obchodů či kavárenVideo: Reuters

 
Článek

„Máte denní kartu? Já vím, jsme horší než policajti,“ říká servírka v cukrárně v centru města mladému muži. Právě mu servíruje na venkovní terase cappuccino. „Žádný problém,“ odpovídá mladý muž a ukazuje kartu. Jeho výraz mluví za vše: není nic lepšího, než si dát kávu u stolku a v klidu si ji vychutnat.

V Tübingenu je realitou to, o čem si ve zbytku Německa lidé mohou nechat jenom zdát. Posedět si v kavárně, nakupovat nebo jít do divadla. Zdejší starosta Boris Palmer inicioval pilotní projekt s názvem „Otevřeně a bezpečně“ a spolková země Bádensko-Württembersko ho schválila. Odstartoval 16. března.

„Moje chyba, odpusťte.“ Merkelová ustoupila, tvrdý velikonoční lockdown nebude

Evropa

Každý, kdo chce ve městě jít nakupovat, do kavárny či za kulturou, se musí nechat bezplatně otestovat v jednom z devíti testovacích míst. Pokud je výsledek antigenního testu negativní, obdrží kartičku s 24hodinovou platností a může se vrhnout do života, jaký vedl před koronavirem, píše Focus.

Jedno z devíti testovacích míst se nachází na Karlstraße přímo u řeky Neckar. Před budovou turistických informací provádějí testy dobrovolníci z německého Červeného kříže. Testovací místo se otevírá v 9:30.

Sanitku s pacientem nepustili němečtí policisté přes hranici

Koronavirus

„Káva chutná lépe, když si k ní může člověk sednout, než ji pít z kelímku vestoje,“ vysvětluje muž středních let, proč čeká na kartičku. „Myslím, že je skvělé, že tohle starosta zavedl. Nevrací nám to celou svobodu, ale máme alespoň něco,“ dodal.

Pět minut po registraci už jde na test, o 15 minut později odchází s kartičkou. Výsledek má negativní. Před testovacím místem se už pomalu tvoří fronta, navzdory pondělí a chladnému počasí. Po netrpělivosti ani stopa. „Je to plynulé a dost rychlé,“ popisuje Martin Eberle proceduru. Osmadvacetiletý chemik chodí pomáhat s testováním německému Červenému kříži jako dobrovolník. Během hodiny se odbaví 120 lidí, což je víc, než se očekávalo.

Němci se bojí Velikonoc. Mutace je na postupu, sílí obavy o padesátníky

Koronavirus

Od chvíle, co bylo toto testovací místo uvedeno do provozu, což bylo minulé úterý, tu otestovali už kolem 3000 lidí. Dosud nebyl nikdo pozitivní. Na všech devíti testovacích místech, kde se vydává denní karta, bylo pak dosud provedeno 29 473 testů.

Každý, kdo se nechá ve městě otestovat, se diví, jak je možné, že Tübingen je jediným místem v Německu, kde se testování využívá k postupnému návratu do normálního života.

Město navíc proceduru v tomto týdnu ještě vylepšilo. Kdo se nechá otestovat na uvedených místech, od úterý dostává náramek s QR kódem a ve smartphonu má výsledek testu do 20 minut.

Foto: Profimedia.cz

Náramek s kódem

Denní kartičky se budou i nadále vydávat a přijímat v obchodech, ale podle města by měly zůstat výjimkou. Z pohledu starosty Borise Palmera má přechod na digitální lístek dvě výhody: Náramek nelze předat dál, vytváří se tak zabezpečení proti zneužití. Nová varianta zároveň zkracuje čekací dobu mezi testem a výsledkem.

Na denní kartu se může převést i výsledek testu, který byl proveden na jiném testovacím středisku, ale test musel provést lékař.

Ostrá kritika německé vlády: Firmám pomáhá pozdě, peníze posílá podvodníkům, píše Focus

Evropa

Nutnost projít testem kvůli získání kartičky se v Tübingenu vztahuje na všechny občany od 14 let. Vstupenka poskytuje přístup do všech restaurací a kulturních institucí, jako jsou divadla, kina a knihovny po celém městě. V maloobchodě se testovací povinnost vztahuje pouze na obchody v centru Tübingenu a tam pouze na podniky, které musely během výluky zavřít, jako jsou například obchody s oblečením či s domácími potřebami a podobně.

Obchody s potravinami a drogerie se smějí navštěvovat bez povinnosti předložit denní kartu. Ale i v tomto modelovém příkladu jsou hranice. V univerzitním městě stále není povoleno otevírat hotely, vzdělávací instituce a sportovní kluby.

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko má na bezplatný antigenní test nárok každý obyvatel jednou za týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám