Hlavní obsah

„Unavený a opotřebovaný” Boris Johnson už nehýří optimismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson se v pondělí vrátil do funkce, kterou nevykonával kvůli hospitalizaci s koronavirovou nákazou od 5. dubna, kdy byl převezen do nemocnice. Vypadal unaveně a už nemluvil o kolektivní imunitě, ale varoval před aktuálním vysokým rizikem epidemie covid-19 a vyzýval lidi k trpělivosti.

Foto: Pippa Fowles/10 Downing Street, Reuters, Profimedia.cz

Boris Johnson na fotografii z 25. března (vlevo) a 27. dubna.

Článek

Johnson v pondělí poprvé od nákazy promluvil na veřejnosti, vystoupil před sídlem premiéra v Downing Street 10.

Jak ale řekli různí lékaři listu The Daily Mail, Johnson vypadá hůř a opotřebovaně. Lékař Arun Ghosh uvedl: „Zhubl a ztratil svalovou hmotu, což by mohlo vysvětlit, proč vypadá tak unaveně v obličeji.“ Dodal, že normálně zotavení trvá několik týdnů, takže po tak krátké době nemůže vypadat stoprocentně.

Expertka na řeč těla Judi Jamesová zmínila, že „nelze popřít, že vypadá opotřebovaně“. Podle ní mu byla vysáta radost z těla. ”Když se díval na kameru, měl strašidelný pohled, přestože jeho ústa byla stažena do částečného úsměvu,” dodala.

Doktoři mi zachránili život, vzkázal Johnson

Koronavirus

Velký rozdíl však byl i v tom, co premiér říkal. Nejprve se omluvil: „Lituji, že jsem byl mnohem déle pryč od pracovního stolu, než bych chtěl.“

Volil úplně jiná slova než na počátku epidemie v Británii. Byl velmi opatrný, když říkal, že „nyní začínáme odvracet příliv“ a že tu jsou ”reálná znamení, že jsme překonali vrchol“.

Přísná opatření se zatím uvolňovat nebudou, vzkázal Johnson Britům

Koronavirus

”Kdyby byl tento virus fyzickým útočníkem, neočekávaným a neviditelným lupičem, což vám mohu říci z osobní zkušenosti, že je, pak je právě nyní ta chvíle, kdy jsme začali zápasit, abychom ho dostali na lopatky,“ řekl Johnson podle BBC.

Varoval před uspěchaným rušením restrikcí: „Vím, že bude mnoho lidí, kteří se dívají na náš zřejmý úspěch a začínají se ptát, jestli není čas zmírnit opatření ohledně odstupu mezi lidmi. Žádám vás, abyste ovládli svou netrpělivost.“

Termín jejich uvolnění neuvedl: „Nemůžeme teď jednoduše říci, jak rychle nebo jak pomalu nebo kdy vůbec bude možné udělat změny. Vláda k tomu řekne více v příštích dnech."

V březnu mluvil jinak. Napřed zvažoval návrh expertů, že bez vakcíny zemi nejlépe pomůže, když jí epidemie projde a lidé získají kolektivní imunitu. Odstoupil od toho, když se ukázalo, že by si to vyžádalo hodně mrtvých a vláda pak popřela, že by získání kolektivní imunity bylo jejím plánem. V půlce března Johnson přiznával, že jsou nutná restriktivní opatření.

Uvedl, že vláda dala „velmi jasné doporučení, že veřejné prostory, jako například divadla, by se neměly navštěvovat,“ hned ale dodal: „Nemyslím si, že bychom to měli vynucovat.“ Zavřít nechal jen bary. Dlouho ani nechtěl říci, kdy se přeruší sportovní akce. Čelil ale tlaku spolustraníků na tvrdší postup.

Reklama

Výběr článků

Načítám