Hlavní obsah

Kadeřníci s rouškou a štítem, na zahrádkách konzumace bez ochrany, oznámili ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve čtvrtek rozhodla o rychlejším uvolňování některých opatření. Povolila například kulturní či sportovní akce už od 11. května. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) například oznámil, že kadeřníci a holiči budou muset používat zdvojenou ochranu dýchacích cest. Vedle roušky tak budou při práci nosit i ochranný štít a používat rukavice.

Mimořádná tisková konference ministra zdravotnictví Video: ČTK

 
Článek

Na zahrádkách restaurací budou lidé bez omezení sedět u jednoho stolu. Od dalších stolů bude muset být odstup 1,5 metru. Ten má být zachován i od lidí na ulici. Zákazníkům budou otevřeny toalety. Stoly se budou dezinfikovat po každé skupině. Na zahrádkách bude obsluha. Zákazník nebude mít povinnost mít roušku při konzumaci u svého stolu, uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček.

U vstupu do obchodních center před jednotlivými obchody bude zajištěna dezinfekce. Lidé se nebudou moci shlukovat a bude nutné dodržovat dvoumetrový odstup zákazníků. Dětské koutky nebudou v centrech provozovány, doplnil Havlíček.

Od 11. května bude možné v obchodech opět zkoušet oblečení. V případě reklamací bude muset být šatstvo uloženo do karantény.

V galeriích či divadlech bude moci být současně maximálně 100 osob. Nejvýše půjde o jednoho člověka na 10 metrů čtverečních. V divadle budou diváci sedět v rozestupech ob jednu řadu. Mezi lidmi bude vždy minimálně jedno volné sedadlo, pokud se nebude jednat o členy jedné domácnosti. V kinech a divadlech nebude možné prodávat potraviny ani nápoje, popsal Vojtěch.

Změní se i podmínky pro žáky. Do škol budou moci deváťáci, kteří se připravují na přijímací zkoušky na střední školy. Za jakých podmínek, to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Přehledně: Co se otevře dříve a jak se mění používání roušek

Koronavirus

Děti ve školách si budou muset po příchodu dezinfikovat ruce. Pokud bude zajištěn dostatečný odstup, nebudou muset mít ve třídě roušky.

Děti v mateřských školách by měly co nejvíce času trávit venku. Nebudou již muset nosit roušky. To samé platí i pro dětské skupiny. Informace školy dostanou v pondělí v manuálu.

Sportovcům se otevřou vedle venkovních i vnitřní sportoviště. Opět maximálně pro 100 osob s tím, že sprchy a šatny budou i nadále uzavřeny. Sportovci nemusí mít roušky, ostatní ano.

Roušky už nemusí mít děti ve školkách ani moderátoři

Koronavirus

Umělci budou moci znovu vystupovat bez použití roušek, budou ale muset dodržovat další hygienická opatření. Musí například mít negativní testy na covid-19.

Harmonogram uvolňování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám