Hlavní obsah

Svět začal opatrně povolovat šrouby

Právo, DPA, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivější zprávy o počtu nakažených i obětí umožnily některým zemím, aby začaly uvolňovat omezení, nebo to alespoň plánovat.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Itálie se připravuje na to, aby od pondělí 4. května mohla začít za přísných hygienických opatření obnovovat průmyslovou výrobu. Obchody by pak mohly otevřít 11. května a bary a restaurace by se zpřístupnily o týden později. „Školy se ale opět otevřou až v září,“ zchladil optimisty v rozhovoru pro list La Repubblica premiér Giuseppe Conte.

Přísná opatření se zatím uvolňovat nebudou, vzkázal Johnson Britům

Koronavirus

Španělsko se drží zpátky. Zatím kromě obnovy výroby i v „nenutných“ provozech zrušilo jen zákaz vycházení pro děti mladší 14 let. Premiér Pedro Sánchez oznámil, že v případě příznivého vývoje od 2. května bude možný individuální venkovní sport a procházky.

Francie začne uvolňovat 

11. května se mají ve Francii otevřít mimo jiné i některé dosud uzavřené obchody. Školní docházka ale nebude povinná a dobrovolné bude i nošení roušek. Bary a restaurace zůstanou zavřené.

Hospody a restaurace v Rakousku otevřou 15. května. V Česku to vláda nechce dovolit

Koronavirus

To Německo už začalo rozvolňovat restrikce, otevřely se někte­ré menší obchody, počítá se s postupným otevíráním škol. Všechny spolkové země ale zavedly povinné roušky v hromadné dopravě nebo v obchodech.

Poláci směřují k fotbalové lize

Také Rakousko už povoluje šrouby a v případě pozitivního vývoje v tom bude pokračovat. Od 2. května by se tak měly otevřít i velké obchody a kadeřnictví. O dva dny později se do škol vrátí žáci ze závěrečných ročníků středních škol, 18. května děti do 14 let a 3. června starší studenti. Od 15. května by pak měly v Rakousku fungovat i restaurace.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Rakousko hlásí nízké počty nových případů, nárůst představuje desetiny procenta

Koronavirus

Opatření dál uvolní i Polsko. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že od 4. května se otevřou sportoviště pod širým nebem, na hřišti ale nebude smět být více než šest lidí. Slíbil také, že „už za měsíc“ začne fotbalová liga. Podle médií to bude 29. května a bez publika.

Plán na zmírnění opatření oznámila také Belgie. Nejprve se 4. května otevřou obchody s látkami, aby si lidé mohli pořídit roušky, které nově musejí mít všichni Belgičané starší 12 let ve veřejné dopravě. Ostatní obchody budou moci otevřít 11. května, školy pak s ome­zeným počtem žáků ve třídě 18. května. Kavárny a restaurace se otevřou nejdříve 8. června.

„Divoké“ uvolnění prochází napříč USA

„Divoké“ uvolňování, na něž ale ještě nenastal podle expertů čas, je vidět v některých amerických státech. Vede je k tomu neutěšená ekonomická situace. Aljaška, Oklahoma a Georgia tak otevřely například kadeřnictví nebo restaurace. Zákazníci ale musí nadále dodržovat rozestupy a zakrývat si nos i ústa.

Georgia má podle stanice BBC jeden z nejrychlejších plánů na uvolnění restrikcí. Zákazníky mohou nově uvítat bowlingové herny, tetovací salony, lázně, holičství a nehtová studia. Otevřeno mají také restaurace, divadla či kina. I když řada podniků kvůli obavám z narůstajícího počtu nakažených neotevřela, uvolnění a jarní slunce na georgijské pláže přilákaly stovky lidí.

Američané vzali pláže útokem. Hrozbě koronaviru navzdory

Koronavirus

Davy dorazily také k moři v Kalifornii. V Newport Beach a Huntington Beach šlo podle médií o tisíce návštěvníků, i když v celém státě mají obyvatelé nařízenou izolaci. „Před deseti minutami jsem se prošel po pláži a byla narvaná. Tohle se nemělo stát,“ litoval právník John Overchuck, který bydlí s ženou a dítětem u moře v New Smyrna Beach.

Reklama

Výběr článků

Načítám