Hlavní obsah

Superdárce plazmy. Muž má po těžkém průběhu covid-19 extrémně velké množství protilátek

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl velmi blízko smrti a teď šestačtyřicetiletý dětský kardiolog Alessandro Giardini z londýnské nemocnice doufá, že by jeho plazma mohla pomoci ostatním. Po těžkém průběhu nemoci covid-19, kdy Giardini strávil sedm dní napojený na ventilátoru, lékaři zjistili, že Giardini má množství protilátek zhruba 40krát vyšší než většina ostatních dárců krevní plazmy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dětský kardiolog z Great Ormond Street Hospital netušil, zda těžký průběh nemoci přežije. Nyní vede kampaň nabádající uzdravené pacienty, aby darovali krevní plazmu.

„Byla to velmi krušná zkušenost, nevědět, zda ještě někdy uvidím své děti,“ uvedl o nemoci otec dvou dětí. „Věděl jsem o programu na darování plazmy, takže jsem čekal telefonát. Cítím, že musím péči něčím oplatit,“ vysvětlil Giardini pro The Telegraph.

„I když bylo trochu děsivé vrátit se do nemocnice a nechat se znovu napíchnout, cítil jsem, že pokud je šance pomoci někomu s covid-19, pak to musím udělat,“ řekl Giardini.

Lékař se tak zapojil do programu NHS, který analyzoval plazmu více než 400 dárců. A Giardiniho výsledky předčily očekávání. Množství protilátek v jeho plazmě bylo čtyřicetkrát vyšší než průměr ostatních dárců.

V ÚVN spoléhají v léčbě covidu-19 na plazmu

Koronavirus

„Lidé, kteří jsou vážněji nemocní, produkují více protilátek, které mohou díky transfuzi pomoci i ostatním.“ uvedl profesor David Roberts z organizace NHS Blood and Transplant. Nejvíce protilátek pak podle programu vytvářejí muži nad 35 let.

Podle zjištění programu si protilátky vytvořila zhruba třetina lidí, která nemusela být s onemocněním hospitalizována. Mezi těmi, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, jich pak s účinnými protilátkami bylo 70 procent. Případ ukazuje, že kromě superpřenašečů bude mít tato pandemie také své superdárce, jak je už nyní Giardini přezdíván.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám