Hlavní obsah

Slovensko bude restrikce uvolňovat od středy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská republika začne od středy 22. dubna 2020 postupné uvolňovat restrikce zavedených v souvislostí s pandemií nového druhu koronaviru. Uvolňování bude rozložené do čtyř fází.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Premiér Igor Matovič v pondělí informoval, že v první fázi budou otevřeny prodejny do 300 metrů čtverečních, restaurace a provozy veřejného stravování, ale pouze přes prodejné okénka.

„Bude umožněno, aby lidé využívali vnější sportoviště v případě bezkontaktních sportů, bez využívání šaten, bez obecenstva a bez využívání sociálních zařízení.

Otevřeny budou dělnické ubytovny bez poskytování společného stravování. Umožníme rovněž otevření vnějších tržišť, prodejen automobilů a autobazarů. To vše při striktním dodržování přísných hygienických standardů,“ uvedl předseda vlády.

Slovensko uvolnilo pravidla pro nošení roušek, musí být ale uvázané natěsno

Koronavirus

„Další fáze budou následovat podle toho, jak zvládneme tu první zkoušku,“ upozornil Matovič. „Pokud nebudeme mít nárůst nových případů nebo to bude v únosné míře a situaci zvládáme, přejdeme do dalších fází, ideálně ve dvoutýdenních cyklech,“ dodal premiér.

Ve druhé fázi (od 6. května) by se měla otevřít kadeřnictví, manikúry a pedikúry, vnější turistické atrakce, umožní se provoz taxislužeb, umožní se bohoslužby a svatby.

Foto: Úřad vlády SR

Plán uvolňování restrikcí na Slovensku

Ve třetí fázi od 20. května by se měly otevřít obchody a služby v prodejnách do 1000 metrů čtverečních, veřejné stravování na terasách, masáže, muzea, galerie, knihovny a výstavní síně.

Ve čtvrté fázi (od 3. června) by se měly otevřít školy, kina, divadla, obchodní centra, bude možné pořádat sportovní a kulturní akce.

Jsme nejotevřenější ekonomika v Evropě, uvedl Matovič. Plán uvolňování představí příští týden

Koronavirus

Obědy důchodcům

Slovensko zkrátí o hodinu časy nákupů pro důchodce. Od středy budou důchodci přednostně nakupovat od deváté do jedenácté hodiny. Dosud to bylo až do poledne. „Vyhrazené časy budou platit pouze v pracovní dny,“ upozornil Matovič. Premiér důrazně požádal důchodce, aby chodili do obchodů jen ve vyhrazeném čase v zájmu ochrany vlastního zdraví a života.

Matovič chce navrhnout vládě, aby důchodci dostávali stravné lístky, které by platily na nákup oběda v restauracích. „Restaurace si přes taxikáře, kteří rovněž nemají práci, domluví dovoz oběda přímo důchodcům,“ uvedl předseda vlády. Tuto službu by proplácel stát. „To nám pomůže rozběhnout restaurace a aby taxikáři měli práci. Zároveň umožní, aby podstatná část důchodců zbytečně nechodila na nákupy, čímž výrazně snížíme jejich mobilitu a tím i jejich ohrožení,“ dodal Matovič.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám