Hlavní obsah

Slováci zkrotili vir i tvrdou státní karanténou

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Žádná unijní země nevyvázla z pandemie koronaviru tak dobře jako Slovensko. Země eviduje 26 obětí, tedy pět mrtvých na milion obyvatel, což je nejnižší číslo v celé sedmadvacítce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci si užívali otevření předzahrádek.

Článek

Za poslední víkend navíc země nezaznamenala žádné nové nakažené. Ruku v ruce s tím jdou ale také nebývale přísné restrikce, proti nimž se už část Slováků začíná bouřit. Zřejmě nejkontroverznějším opatřením je hlídaná státní karanténa, která je rovněž v EU unikátem.

Slováci, kteří se vracejí do vlasti, musí stále bez výjimky absolvovat karanténu v zařízení, které jim určí stát. Řada těch, kteří podobnými zařízeními prošli, si pak stěžuje na neutěšené podmínky. Někteří v médiích líčili, že do poslední chvíle netušili, kam budou převezeni, a že navzdory nařízené izolaci byli s vícero lidmi převáženi i umisťováni na pokoj.

Kritika ombudsmanky

Křiklavým případem se stal případ pětičlenné rodiny, která v obavách z koronaviru odjela z Velké Británie, aby pak v karanténním zařízení v Gabčíkově skončila vedle pokoje s infikovanými pacienty. Hlídanou státní karanténu mohou navrátilci opustit až po obdržení negativního testu na covid-19, o nichž jsou lidé v těchto zařízeních informováni rozhlasem.

Slovensko připouští mini Schengen s Českou republikou a Rakouskem

Evropa

Část navrátilců považuje opatření za omezování osobní svobody a sepisuje petici, slovenský Denník N už dříve spekuloval, že postup může být protiústavní. Na začátku pandemie přitom mohli Slováci přijíždějící ze zahraničí absolvovat karanténu ve svých domovech.

Když však z Velké Británie přijela před časem skupina, která nedodržovala nařízenou domácí karanténu, v důsledku šíření choroby covid-19 muselo být na východním Slovensku uzavřeno pět romských osad. Postupně se tam situace stabilizovala a dnes je uzavřena už pouze jedna osada. Vláda premiéra Igora Matoviče ale v reakci na to možnost domácí karantény zrušila a stav trvá dodnes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Romská osada na Slovensku v karanténěVideo: Reuters

„Systém povinné státní karantény se ukázal jako velmi efektivní ochranný val před lidmi, kteří byli pozitivní. Tímto způsobem se podařilo identifikovat několik stovek lidí, kteří by jinak tuto nákazu roznášeli po Slovensku,“ hájí premiér opatření.

Státní karanténou už prošlo 12 tisíc Slováků. Ubytování je bezplatné, ale za stravu platí 13 eur (353 korun) na den. Ve státní karanténě bylo dosud pozitivně testovaných téměř 200 lidí.

Ombudsmanka Patakyová nyní navrhuje kontrolu domácí karantény pomocí mobilní aplikace, formou SMS zpráv nebo kontrolami policistů, podle Matoviče se již na tomto modelu pracuje. Náměstek šéfa slovenské diplomacie Martin Klus připustil také možnou kontrolu pohybu osob prostřednictvím náramků původně určených na kontrolu pohybu odsouzených.

Uvolnění hranic jako Československo

Slovensko už také přemýšlí o postupném otevírání hranic, nejprve zřejmě těch s Českem. „Velmi intenzivně se s Andrejem Babišem v posledních dnech bavíme o tom, že bychom chtěli vytvořit opět takové Československo v rámci Evropy, aby ty první hranice, které padnou v rámci střední Evropy, byly mezi Slovenskem a Českem,“ řekl Matovič serveru Pluska.sk s tím, že problematickou „díru“ v systému ale představují česká pravidla. Podle těch lidé, kteří v ČR stráví méně než 24 hodin, nemusejí mít negativní test.

„Mohlo by se stát, že každému, kdo se chce dostat na Slovensko, by stačilo jet přes Česko a obešel by karanténu i testování,“ bojí se Matovič. Systém „mini Schengenu“ by mohl fungovat od léta a kromě Slovenska a Česka by mohl zahrnovat i Rakousko, řekl náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus v rozhovoru pro HN televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám