Hlavní obsah

Slováci už můžou na pivo, kávu i do hotelu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Středa byla prvním dnem, kdy majitelé restaurací a kaváren na Slovensku mohli po dlouhých týdnech přivítat první zákazníky. „Moc jsme se těšili, že už můžeme otevřít zahrádku, ale chladné počasí nám trošku zkazilo plány. Do víkendu se má oteplovat, tak se těšíme, až bude plno,“ neztrácela optimismus číšnice Eva z kavárny na bratislavské Ventúrske ulici.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Předzahrádky se zatím moc nezaplnily.

Článek

Majitelé restaurací, barů, kaváren a cukráren mohli zatím otevřít pouze zahrádky a to za přísných bezpečnostních podmínek. „Bohužel, naše zahrádka není dost velká a stoly musí být od sebe dva metry, tak se jich tu vejde jen pět. Ale konečně se něco děje,“ pochvaloval si Karol, provozní cukrárny na Michalské ulici.

„Vychutnal jsem si ten pocit vypít si dobrou kávu po měsíci na zahrádce kavárny. Už mi to chybělo,“ přiznal Igor. „S posezením v restauraci nebo v kavárně ještě počkám. Zdá se mi, že to ještě není moc bezpečné,“ řekla Andrea.

U stolu na zahrádce mohou sedět maximálně dva lidi nebo rodiče s dětmi. Číšníci musejí po každém zákazníkovi dezinfikovat dotykové plochy a dezinfekcí musejí každou hodinu projít také toalety.

Některé menší provozy však za současných podmínek neotevřely. „Máme moc malou zahrádku a při dodržování daných podmínek bychom tam mohli umístit maximálně tři stoly. Zisk by nám pak nepokryl náklady, tak počkáme na další uvolnění podmínek,“ uvedl Peter, majitel malé kavárny na Panské ulici.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Předzahrádky se zatím moc nezaplnily.

Problémy taxikářů

V zemi začali jezdit také taxikáři, ale zákazníci musejí sedět pouze na zadních sedadlech a řidič musí být od zákazníků izolovaný plexisklem nebo fólií. „Koupil jsme si fólii, ale přes vnitřní zpětné zrcátko teď nic nevidím. Přivítali bychom, kdyby ve vozidlech taxislužby stačila rouška, rukavice a dezinfekce. Bez vnitřního zpětného zrcátka jízda není moc bezpečná,“ upozornil taxikář Slavomír. Taxislužby také přiznaly, že zdražily.

Slováci vzali hned první den útokem kadeřnictví a holičství. Luba z malého kadeřnictví v bratislavské čtvrti Dúbravka pracovala před pandemií se svou kolegyní Andreou.

„Teď se budeme muset střídat, protože tu máme malý prostor. Jeden den objednává své zákaznice Andrea, druhý den já. Škoda, že v pátek je svátek a ten vyšel zrovna na mě,“ lituje Luba. Zákazníky mají obě objednané na nejbližší dva týdny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci si užívali otevření předzahrádek.

Corona Killer v hotelu

Rovněž některé penziony a hotely už přijímají hosty. Televize Markíza uvedla, že například Grandhotel Praha v Tatranské Lomnici má na čtvrtek třicet rezervací. „Jsme moc šťastní, že po necelých dvou měsících můžeme připravovat hotel k otevření,“ uvedl ředitel hotelu Jaroslav Jedlička.

Stravování bude možné jen na zahrádce nebo na pokojích. „Umíme doručit veškerá jídla i nápoje na pokoje našich hostů,“ přislíbil ředitel. Hosté dostanou na pokoj jako pozornost tzv. Corona Killer, tedy balíček s rouškami, rukavicemi a dezinfekčním prostředkem.

Některé hotely však chtějí ještě počkat. „Za daných podmínek si nedokážeme představit vyplnit naší ekonomickou efektivitu,“ tvrdí Zuzana Semanová, ředitelka Hotelu Lomnica. Hotel má 67 pokojů a pokud by personál měl servírovat stravu přímo na pokojích, určitě by se to při stávajícím počtu zaměstnanců zvládnout nedalo.

„V první dvou týdnech očekáváme, že otevře maximálně 10 až 20 procent ubytovacích zařízení,“ uvedl Marek Harbuľák, prezident Svazu cestovního ruchu Slovenské republiky. „Už dnes máme obsazenost na letní sezónu na úrovni třicet procent,“ dodává Lukáš Brodanský, manažer společnosti Tatra Mountain Resorts.

Momentálně jsou však Vysoké Tatry téměř prázdné. „Člověk potká spíš srnku než turistu,“ řekl návštěvník Tater. „Je však potřeba si uvědomit, že se momentálně nacházíme v mezisezóně,“ upozornil šéf horské záchranné služby Jozef Janiga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám