Hlavní obsah

Radši zkraťte dovolenou. Slováci dávají na červený seznam Chorvatsko, Francii i Španělsko

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Od 1. září zařadí Slovensko mezi rizikové země Chorvatsko, Francii, Španělsko, Nizozemsko, Belgii a Maltu. Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí poradil Slovákům, kteří jsou na dovolené v těchto zemích, aby se vrátili na Slovensko právě do 1. září.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Koupání ve Splitu

Článek

„Doporučujeme (dovolenkářům), aby se vrátili do 1. září. Poté se na ně bude vztahovat povinnost karantény,” řekl novinářům ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Odborníci na Slovensku označili za rizikové i Řecko, ale zatím tam pouze doporučují nejezdit. Na červený seznam zařazené nebylo.

Krajčí zmínil, že dramaticky stoupají počty případů covidu-19 importované z Chorvatska: „Nebezpečné je to, že nám rostou případy dovezené z České republiky.”

Nejvíc importovaných případů na Slovensku je z Ukrajiny (177), České republiky (85), Srbska (80) a Chorvatska (47).

Slovensko zároveň zkrátí dobu povinné karantény po návratu z rizikových zemí ze 14 na 10 dní. „Testovat se bude po pěti dnech po návratu na Slovensko. Pokud se nezajistí testování do deseti dní a nebudou mít žádné příznaky, karanténa se ukončí,“ uvedl Krajčí.

Česko volí jinou strategii

Zatímco Slováci řadí Chorvatsko a Francii do rizikových zemí, Češi tento krok zatím neudělali. Ač podle epidemiologů počet nakažených v Chorvatsku rychle roste, je v zemi mnoho Čechů, kterých by se rychlý návrat dotkl a není ani jisté, zda by pro ně stačily testovací kapacity. Čechům ovšem hrozí karanténa z Chorvatska od 7. září, hygienici a ministerstvo zahraničí o tom budou ještě rozhodovat.

Cestujícím z Chorvatska hrozí od 7. září karanténa nebo test

Domácí

Slovenští epidemiologové označili za nejrizikovější z hlediska šíření koronaviru bary, noční kluby, diskotéky, bohoslužby, festivaly, rodinné oslavy, konference a sportovní akce.

Od 1. září platí na Slovensku zákaz vnějších hromadných akcí (i sportovních) nad tisíc lidí a zákaz akcí pod střechou pro více než 500 lidí. Na polovinu se omezí rovněž kapacita akvaparků.

Z hlediska výskytu covidu-19 jsou na Slovensku rizikové především Bratislava a okolí, Trenčianský kraj a město Rožňava.

Na Slovensku přibylo ve středu 90 nových případů nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2. Celkový počet infikovaných v zemi je 3626, infekci podlehlo 33 lidí.

Úprk turistů z Chorvatska zablokoval hranice. Čeká se i 12 hodin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám