Hlavní obsah

Úprk turistů z Chorvatska zablokoval hranice. Čeká se i 12 hodin

Aktualizováno

Na chorvatsko-slovinské hranici se v neděli čeká na odbavení i dvanáct hodin. Průtahy způsobil překotný odjezd zahraničních turistů z Chorvatska poté, co řada evropských zemí vydala varování před cestou do této destinace kvůli tamnímu prudkému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Koronavirus: Kolony na hraničních přechodech ChorvatskaVideo: Reuters

 
Článek

Pro Chorvatsko představuje úprk turistů katastrofu. Cestovní ruch tvoří 20 procent tamní ekonomiky. Turistická sezóna tam v běžných časech končí až v říjnu.

V Chorvatsku v uplynulých 24 hodinách přibylo 275 nových případů nákazy nemocí covid-19, píše na svém webu deník Večernji list. Nemocných s covidem-19 je v zemi 2203 lidí. Z toho 155 jich je v nemocnici a 12 z těchto je napojeno na ventilátor. Nemoci v zemi zatím podlehlo 171 lidí, uvádí web.

Před návštěvou Chorvatska, oblíbeného i u českých dovolenkářů, v pátek varovaly Rakousko, Itálie a Slovinsko. Německá vláda tentýž den varovala před cestou do některých částí země.

Foto: Profimedia.cz

Kolony na hranicích mezi Chorvatskem a Slovinskem

České ministerstvo zahraničí dnes na svém takzvaném semaforu řadí Chorvatsko do „zelené skupiny”, kde jsou státy Evropské unie, kam je podle Černínského paláce z hlediska koronaviru cesta možná, a to bez omezení.

Mezi Slovinskem a Rakouskem desetihodinové kolony

Na slovinsko-rakouské hranici se v noci na neděli čekalo při vjezdu do Rakouska na odbavení až deset hodin, uvedla APA. V neděli odpoledne se situace už zlepšila, uvedla německá DPA.

Foto: Profimedia.cz

Kolony na hranicích mezi Chorvatskem a Slovinskem

Průtahy v tomto případě způsobilo nové nařízení vídeňské vlády přijaté jako prevence proti šíření koronaviru, podle něhož úřady musí zaznamenat osobní údaje všech přijíždějících, včetně těch, kteří Rakouskem pouze projíždějí.

Lidem ve vzniklé obří koloně docházela voda a neměli kam jít na toaletu, poznamenala APA. V neděli odpoledne se situace zlepšila poté, co cestující, kteří Rakouskem pouze projíždějí, začali policisté zastavovat jen namátkově, uvedla DPA.

Ti, kdo Rakouskem jen projíždí, mají na hranicích podle nového nařízení vyplnit prohlášení o tranzitu.

Berlín přitvrdil – výseče Chorvatska má za rizikové

Koronavirus

I deset hodin se čekalo před vjezdem do tunelu Karavanky na dálnici A11. Na hraničním přechodu Loibl/Ljubelj na silnici B91 ze slovinské Lublaně do Klagenfurtu se před tunelem v noci čekalo až sedm hodin.

V sobotu a v noci na neděli potřebovali projet Rakouskem především němečtí a nizozemští turisté, kteří se vraceli z dovolené. Rakouská policie přijímala jejich stížnosti celou noc, píše APA. Ráno se podle ní situace u tunelu Karavanky zlepšila, ale na přechodu Loibl/Ljubelj se stále čekalo několik hodin.

Reklama

Související články

Turistická sezona na Jadranu se dál zauzlovává

Na cestách mezi Chorvatskem a Rakouskem se tvořily zácpy, jak se o víkendu 40 tisíc Rakušanů snažilo dostat domů dříve, než začne platit nařízení o karanténě....

Výběr článků

Načítám