Hlavní obsah

Rakušané otevírají velká nákupní centra

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Po měsíci a půl mohou mít v Rakousku otevřeno už všechny obchody, včetně nákupních center, a lidé se mohou volně pohybovat. Ve čtvrtek totiž skončila platnost příslušných omezení.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Protest proti vládním opatřením proti koronaviru v Rakousku.

Článek

Na veřejnosti je ale nadále nutné dodržovat alespoň metrové odstupy. V uzavřených prostorech jako ve veřejné dopravě nebo obchodech musí mít lidé zakrytá ústa a nos. Neplatí to ale pro školy a univerzity, které se budou během května také postupně otvírat. Bez roušek mohou být také děti do šesti let nebo lidé, kterým by zakrytí dýchacích cest mohlo způsobit potíže.

Rakousko mezitím intenzivně pracuje na tom, aby v létě dostalo do Alp zahraniční turisty, zejména pak Němce kteří tradičně tvoří drtivou většinu klientely. Kancléř Sebastian Kurz řekl, že i přes nebezpečí koronaviru je nutné zajistit volnost cestování.

„Předpokládám, že se v příštích týdnech podaří učinit patřičné kroky, protože je to prostě z věcného hlediska dobře odůvodnitelné,“ prohlásil Kurz, jehož zemi se podařilo razantně snížit počet aktuálně infikovaných lidí. Už koncem května se v Rakousku otevřou hotely i další ubytovací zařízení.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Němci uvolňují restrikce pomaleji

Německo, které je na tom z hlediska zasažení koronavirem hůře než alpská republika, je ale zatím v otázce cest do zahraničí zdrženlivé. Podle kancléřky Angely Merkelové je na přemýšlení o letní dovolené v zahraničí zatím příliš brzy.

„Jsou to těžká rozhodnutí, těžké zvažování. Není to nic automatického, stále musíme sledovat celkovou situaci,“ řekla Merkelová po čtvrtečním jednání se šéfy zemských vlád. Dodala, že je třeba udělat vše pro to, aby Německo šlo krok za krokem dopředu a nevrátilo se do horší fáze epidemie.

Také SRN nicméně pomalu uvolňuje některé další restrikce. Nově mohou své brány otevřít muzea, zoologické zahrady nebo dětská hřiště.

Možné budou i bohoslužby, to vše při dodržení hygienických opatření a odstupů mezi lidmi. O dalším rozvolňování restrikcí chce Merkelová jednat se zemskými premiéry ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám