Hlavní obsah

Rakousko chystá další uvolnění. Hospody nebudou muset zavírat v jedenáct

Otevírací doba v restauračních zařízeních v Rakousku se od 15. června prodlouží. Hospody, bary a restaurace budou moci mít otevřeno až do jedné hodiny ranní, namísto současných 23 hodin. Oznámil to v pátek kancléř Sebastian Kurz. Mění se i další nařízení. Nošení roušek bude od 15. června povinné jen v MHD, zdravotnických zařízeních, lékárnách a při kontaktních službách, jako jsou kadeřnictví. Odložit je budou moci od tohoto data i školáci a studenti a také lidé v obchodech.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

Od poloviny června končí omezení, kdy u stolu v restauraci mohli sedět maximálně čtyři lidé. Číšníci a servírky zatím roušky nebudou moci odložit, hosté se ale mohou pohybovat po restauračním zařízení bez roušek. Zatím platí to, že dovnitř vchází host s rouškou, odložit ji může pouze u stolu, ale když jde na toaletu, musí si ji nasadit.

Mezi dvěma stoly musí být zachována minimální vzdálenost jednoho metru, pokud k sobě skupina nepatří.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vláda se podle kancléře Sebastiana Kurze bude více spoléhat na „osobní odpovědnost než na množství pravidel“ „Vzhledem k vývoji nákazy novým typem koronaviru můžeme přejít do další fáze,“ řekl Kurz.

Kancléř apeloval na obyvatele, aby byli zodpovědní, protože virus by se mohl opět začít šířit. Pokud se situace zhoršila, muselo by se opět sáhnout k omezujícím opatřením. Podle Kurze by měla stále platit základní pravidla: „Kdykoli je to možné, dodržujeme vzdálenost jednoho metru a nepotřásejme si rukama a odpusťme si všechny další zdravící rituály. A samozřejmě je nutné nosit roušky všude tam, kde nejsme schopni dodržet odstup a v prostoru se nachází více lidí,“ řekl kancléř.

V Akademii věd vyvinuli nový typ přístroje na podporu dýchání. Pomůže i lidem s covid-19

Koronavirus

Zatím není úplná jednota při otevírání hranic. Rakousko už dříve plně otevřelo hranice s Německem, Švýcarskem a Lichtenštejnskem. Od poloviny května jsou otevřené všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem, kontroly jsou jen namátkové.

Konkrétní datum pro otevření hranic s Itálií a Slovinskem zatím není. Kurz uvedl, že se sousedy, se kterými se Vídeň ještě na plném otevření hranic nedohodla, pokračují rozhovory dobrým směrem, nejsložitější je ale situace s Itálií, která patří k zemím nejvíce postiženým koronavirem. I v tomto případě ale Kurz očekává do středy řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám